430 лв. доход за заем “саниране”

Архив София

15-09-2012, 13:01

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Максималната лихва по заемите за саниране от фонда е 6,5%.

430 лв. е минималният доход на домакинство, за да може то да кандидатства за нисколихвен заем за саниране от Фонда за жилищно обновяване, обясни Васил Стоев - експерт в дирекция "Контрол на риска" в Корпоративна търговска банка, която управлява фонда,

съобщава "Стандарт". Причината е, че за да получите евтин кредит, след като си платите вноската, трябва да ви остават пари за лични разходи.

Ако не можете да докажете такива месечни приходи, ще можете да изтеглите подобен заем със съкредитор, допълни Стоев. Това е опция и ако ви остават по-малко години до пенсия от продължителността на кредита.

Именно липсата на пари посочват анкетираните в проучване на строителното ведомство като причина да не кандидатстват в програмата за саниране с евросредства, обясни строителният министър Лиляна Павлова. 20% от тях пък са категорични, че не искат да обновят енергийно домовете си с помощ от Брюксел. Ако все пак се решат да кандидатстват, хората ще могат да се възползват от може би най-евтиния банков продукт у нас, а и в по-голяма част от Европа, обясни Димитър Черкезов от ОП "Регионално развитие".

Максималната лихва по заемите за саниране от фонда е 6,5% плюс основния лихвен процент на БНБ, който към момента е 0,04%. Стойността на кредита може да се намали с един пункт, ако сдружението на собствениците, които ще обновяват блока си с европари, открие доверителната сметка по програмата в КТБ.

С още 1% се намалява лихвата, ако заплатата ви се превежда по сметка в тази финансова институция. В същото време по заема няма такси за разглеждане и управление, допълни Черкезов. Възможен е и 6-месечен гратисен период за погасяването. Кредитът обаче трябва да бъде погасен до март 2022 г., когато изтича програмата за саниране, независимо кога сте го изтеглили, обясни Стоев.