Иван Христов: Ако черноморци си направят музей, НИМ ще им даде всички намерени находки

Туризъм

15-09-2012, 00:00

Снимка:

авторът

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Археологът разказва дали действително съществува съкровище в рамките на древния град край Черноморец

От интервюто със  зам.шефа на НИМ и ръководител на подводната експедиция около нос Акра- доц.д-р Иван Христов разбираме дали действително съществува съкровище в рамките на древния град край Черноморец.

Освен това доц. Христов разкрива любопитни моменти около работата на учените там и уточнява в детайли подробности около находките. За всичко това четете тук:

По Ваши данни търговското селище-тържище, на което сте се натъкнали се разпростира на площ от 2 дка. Това окончателните параметри ли са или до момента проучванията се разпростират върху тези мащаби, смятате ли, че би могло да се разпростира извън този периметър?

Това са много приблизителни размери, те се посочват въз основа на концентрацията на керамика на дъното на морето. Ние не правим разкопаване на пластовете, а само карниране на видимите находки, така че може да бъде много по-голям. Още повече, че тук става въпрос за далечната история  около 800 години най-малко, без да е ясно какви прекъсвания има в това време, но най-вероятно имаме място, през което са изпълнявали едни и същи функции – търговия по море, разтоварване на кораби, истинско тържище.

Още при предходния ни разговор стана ясно, че сте се натъкнали на древен кей под водата, сега разбирам, че фрагменти от него са изпратени за анализ. Има ли яснота кога ще разполагате с резултатите от този анализ?

Взехме проба за дендрохронология и радиовъглероден анализ. Не знам точно обаче кога ще стане, тепърва трябва да се изпратят за анализ, може би някъде през зимата бихме могли да имаме някакви данни, но те са ориентировъчни. Едно е ясно, това съоръжение, което наричаме условно кей по някакъв начин има връзка с крепостта.

Каква е предполагаемата връзка между новооткрития подводен обект с този намерен на сушата, не претендирам да сте точен в преценката, но вероятно имате предположения?

Много е трудно да се каже...ние сме по следите на един намерен паметник, със старогръцки букви, не знаем от кое време. Открит е при строежа на ракетното поделение. Там са откривани и други артефакти, т.е. все още е рано да преценим. Трябва да се направи оглед на самото поделение ако има възможност и с разрешение на Министерството на отбраната, но така или иначе това тържище не е изцяло изолирано. То е обслужвало някого, някое от селищата. Кои са били те тепърва ще разберем.

А сред находките има ли предмети с нумизматична стойност?

Не, за съжаление нямаме под водата открити метални находки, не че не е възможно да ги има, но това вече изисква издирване с подводен метален детектор. Имаме такъв, но за него се иска специално разрешение за ползване. Всяко проучване си има своите особености и режим, който трябва да се спазва. Монетите и всичко останало не е толкова важно, те много точно датират нещата, но в момента не сме изкушени от това. По-важното е, че имаме керамични фрагменти, дори тези съдове датират много точно историята на селището. Последните намерени съдове са от вчера. Това са две паници червенолакови от 2-ри век от Римската епоха, с много хубава изработка. Невероятен късмет е да се намират тези съдове под вода и то около камъни. Дори амфорите, които имаме не са цели, но в горната част-острието и дръжките са доста добре запазени. 

Къде предстои да бъдат съхранявани новоткритите предмети (керамиката, амфорите и пр.)?

Експедицията се финансира от НИМ, така че те отиват там, но ако черноморци си стъпят на краката и си свършат работата, да си направят музей би могло в бъдеще с един доста дългосрочен договор да предадем всички находки в един бъдещ музей в град Черноморец. Не е нужно обаче само да има сграда, а да се види много добре какво изисква законът – там има посочени правила. Тази сграда трябва да разполага с помещения, с хранилища, с много стабилна охрана, да се подсигури наблюдение, да се назначи персонал на щат, който да се грижи за музея, така че това не е шега работа. Би било хубаво и за бъдещето на Черноморец да има един музей, защото тепърва много находки ще излизат както от сушата, така и от водата.

Как ще коментирате твърденията на местните, че в рамките на археологическия обект съществува богато съкровище?

Това са пълни глупости! Никакви несметни богатства, няма такива неща. Не трябва да се робува на подобен род измишльотини.

От 1-ви септември стартирахте работа под вода, колко време ще изучавате района?

До около 25-и септември смятам, че ще приключим работа!