ДС и Фатик създали кокаиновите крале от Хасково

Архив Бургас

15-09-2012, 08:52

Снимка:

в. 24 часа

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

"Най-бляскава" международна слава на региона носят контрабандистът Иван Тодоров-Доктора и кокаиновият крал Евелин Банев-Брендо.

На 13 декември 1989 г. в Харманли служители на общинския Комитет за държавен и народен контрол забелязват, че управителят на бар "Изворът на Белоногата" Тенчо Тенев по прякор Свинаря, сътрудник на Шести отдел на ДС, често превозва кашони от дома на тъща си до заведението край магистралата. Те решават, че върти спекула с уиски или кафе, пише в. 24 часа.

Вземат един оперативен работник от районното управление на МВР в Харманли и правят проверка, при която се набъркват във висши държавни интереси: откриват, че 14-те кашона съдържат 28 000 опаковки каптагон. Приятели на Тенчо се оказват офицерът от Държавна сигурност -Харманли, Атанас Вълков, началникът на отдел там Тодор Ходжев и Фатик Шабан. Малко по-късно Теньо Свинаря влиза като вицепрезидент в "Източноевропейска петролна компания", а в следващите години се превръща в един от легендарните контрабандисти и трафиканти у нас.

Свинаря е един от първите в дългата редица от прочули се с размаха си контрабандисти, родени в Хасковско. "Най-бляскава" международна слава на региона носят контрабандистът Иван Тодоров-Доктора и кокаиновият крал Евелин Банев-Брендо. Не толкова прочути, но със сигурност не по-малко спечелили от незаконно прехвърляне на стоки през граница, са Николай Николов-Паскала и арестуваният преди седмица наркотрафикант Димитър Начев-Сачмата и дясната ръка на Брендо - Тинко Гарев.

На въпрос, какво освен родното място свързва всички тези прочули се с престъпната си дейност българи, повече от 10 бивши и настоящи офицери от МВР и контраразузнаването отговарят еднозначно: Възходът на всичките трафиканти е започнал от близки връзки с агенти на Държавна сигурност и познанството им с Филип Найденов-Фатик и баща му Шабан.

Историята в този южен град, където се срещат три граници, си има всичко - контрабандисти, корумпирани митничари, полицаи, които покровителстват канала. След това към тях навързаха и бивши ченгета - о.з. генерали от разузнаването и контраразузнаването, бивши и действащи главни секретари на МВР, които дори загиват при мистериозни обстоятелства.

Неизменно в годините обаче, неофициално се говори, че куфарчета с милиони от контрабандата и наркотрафика се носят и в сини, и в червени политически централи.

"Убедителни доказателства за това няма събрани, но е сигурно, че без сериозен чадър и протекция от властта няма как да се извършва тази дейност, която е носела печалби от стотици милион левове", коментира пред "24 часа" депутатът от ГЕРБ Иван Петров, който бе дългогодишен шеф на дирекцията на вътрешните работи в Хасково.

Официална статистика за годишните обороти или доходи от контрабанда или наркотрафик, естествено, няма, но експерти в тази област пресмятат, че чистата печалба е между 100 млн. лв. и половин милиард лева.

Началото на всички канали за трафик е поставено в "Изворът на Белоногата" на магистралния път край Харманли, твърдят стари служители на МВР. Барът бил най-ключовото място за трафика на наркотици, каптагон, оръжие, сребро и всякакви други забранени стоки преди 1989 г. Тази контрабанда е контролирана от българското разузнаване и контраразузнаване, а един от най-активните мениджъри на международната дейност е Исмет Шабан Фатик, баща на убития през 2003 г. в София Филип Найденов-Фатик.

Там според служители с дълъг стаж в контраразузнаването навремето са се правели срещи за осигуряването на каналите за оръжие и каптагон, включително и с членове на "Сивите вълци", за които Фатик и баща му помагали.

Сянката на ДС и каптагона

"В периода 1969 - 1972 година химиците от бившата ГДР синтезираха каптагона. Той не е наркотик, но действието му е идентично с това на днешната синтетична дрога. Това разбира се, не убягна за дълго от КГБ. Производството се пренесе у нас под контрола на руските тайни служби. Задача на нашето Първо главно управление на ДС бе да прокара канали към арабския свят, където бе най-добрият пазар: от струваща стотинки таблетка в зависимост от страната хапчето се продаваше между 10 и 15 долара. Гаранцията бе, че назобилият се може да направи щастлив целия си харем за нощ въпреки тежкото възставовяване след това." , припомнят си бивши високопоставени служители на МВР.

Столицата на Сирия Дамаск по онова време е опорен пункт на КГБ. От тамошен виден род е осъденият за комунистическа дейност в Турция Исмет Шабан Фатик. Смята се, че старият Фатик е архитектът на каналите за каптагон на Изток, като той е разполагал с ресурс между 10 и 20 милиарда долара, твърдят пенсионирани разведки от Хасковско. Дори Тодор Живков не можел да се меси в работата му.

Най-важната точка от дестинацията до арабския свят винаги е бил граничният пункт Капитан Андреево, който и досега е най-големият сухоземен КПП в Европа. Това е и причината за международния трафик Хасково да е най-стратегическият център в България. Така от важна точка по пътя на коприната преди векове, трасето е актуално и днес.

"Не се лъжете, че там могат да израснат случайни хора. Повечето имена или пък техни родственици са имали общо със службите в миналото: например и Димитър Начев-Сачмата, и баща му са били навремето сътрудници на ДС. Впрочем, щатската агенция за борба с наркотиците ДЕА имаше данни за него, както и за други станали известни напоследък имена, още от 1997 г. На семинар на същата агенция през 2000 година името на Сачмата бе изрично цитирано с допълнението, че е на високо ниво в кюрдски хероинов канал. На форума освен това бе спомената статистика, че около 15% от влизащия в САЩ хероин минава през България",гарантираха източници на "24 часа".

Защо обаче толкова дълги години дейността на босовете е оставала скрита за обществото и най-вече за органите на реда и правосъдието? Вътрешният министър Цветан Цветанов даде обяснение буквално часове преди ареста на Митьо Сачмата и хората му, и то на територията на Хасковска област - в Свиленград, като визира обаче Брендо:

"Преди 20 г. той бе обикновен измамник, но хора като него и Иван Тодоров-Доктора и Косьо Самоковеца успяха да придобият бивши държавни канали за цигари и оръжие. Благодарение на създадените контакти и реализираните печалби те успяха да стигнат много високи позиции в йерархията. Брендо е на изключително ниво. Две седмици преди задържането му лице от неговия роден град Тополовград бе задържано в Германия с укрити в тайник в автомобила му 2,5 млн. евро в брой, а по возилото анализът показа и следи от кокаин", добави Цветанов. В последните години вицепремиерът няколко пъти подчертаваше, че израстването на големите контрабандисти от началото на прехода е станало с протекцията на почти всички правителства от началото на демократичните промени.

Кой как започва кариерата си?

Най-рано прочулият се е харманлиецът Тенчо Тенев-Свинаря. След залавянето му с каптагон тесните връзки със службите вършат работа и още през 1993 година той влиза като съдружник в новосъздадената "Източноевропейска петролна компания", чието седалище е в хотел "Орбита" в София. За дружеството се твърди, че негови идеолози са Фатик-старши и бившият зам. главен шеф на 1-о ГУ Любен Гоцев. По време на югоембаргото компанията купувала нефт от Ирак, след което го преработвала в Румъния, а от рафинерията в Констанца го изнасяла в Македония, за да стигне оттам западната ни съседка, сочат данни от разработки на НСС.

По странно съвпадение на обстоятелствата по време на същата икономическа блокада на Сърбия по оперативни данни, но на друг фронт, действа хасковлията Димитър Начев-Сачмата. Само в сферата на догадките е дали тогава двамата са се познавали.

Пак в перода 1992-1993 г. роденият в Димитровград Иван Тодоров-Доктора пък вече е в края на следването си по медицина в Стара Загора и е създал близки контакти с Филип Найденов и Мирослав Кръстев. Според справка на НСС в началото хората на Доктора са внасяли и изнасяли акцизни стоки "на вдигната бариера". Дясната му ръка Евелин Банев-Брендо, който по-късно го задминава, пък започва дейността си, като изпира печалбите на Тодоров от контрабандата (виж горе за възхода на Доктора и Брендо).

Скандалите в полицията

В началото на юли 1998 година регионът на Хасково е разтърсен от скандал с контрабандни цигари. През пункта с Гърция Ново село влиза огромна пратка от папироси на стойност няколко милиона долара, която е открита в няколко бази в Хасково, преди да бъде претоварена.

Първоначално от арестуваните 10 души за организатор официално е посочен бизнесменът Николай Николов - Паскала. Още на следващия ден са уволнени шефът на сигурността в тогавашната РДВР-Хасково, майор Петър Босев и инспекторът в същата служба Иван Колев, пенсионират и оглавяващия служба "Полиция" Павел Газепов.

Директорът полк. Венцислав Йорданов е понижен до квартален инспектор в СДВР, а на мястото му идва дотогавашният шеф на служба "Полиция" в РДВР - Стара Загора, Венелин Павлов.

Година по-късно обаче никой от привлечените за обвиняеми не е признат за виновен освен преките изпълнители - шофьорите. "Цигарите трябваше да се изнесат обратно в чужбина по тогавашен закон. Някаква фирма от Стара Загора спечели търга. По време на транспорта охраняващите първо загубиха пратката с конфискуваната стока. След това я откриха на паркинг в Пловдив", спомнят си отговорни бивши служители от МВР.

Накрая мастербоксовете са складирани в порт Варна, където чакат товарене на кораб и експорт. Сигнализираните обаче местни служители на реда откриват контейнерите празни на следващия ден - някой ги е откраднал. "И досега има единствено догадки какво може да е станало", казаха още нашите източници. Полицейски анализатори през същата година коментират, че ударът по канала на Паскала всъщност е организиран, за да освободи място по същото трасе да минава контрабандата на Иван Тодоров-Доктора.

Като покровители на Доктора в годините се спрягат още двама покойни секретари и главен секретар на МВР.

Тъй като Тодоров става силен в периода 1997 - 2001-а - годините на управление на Иван Костов, анализатори от спецслужбите смятат, че по това време чадър над него е опъван от най-високо равнище. Но данните и от следващите години сочат, че "кралят на контрабандата" продължил сътрудничеството си с хора от властта и при следващото правителство.

Най-големият късметлия сред спряганите за хасковски босове е Кръстю Кръстев - Къци Маймуната. Той успява да пробие в средите на трафикантите покрай Димитър Начев-Сачмата, но после започва да работи отделно с турски трафиканти. Срещу него в периода 2005 - 2006-а имаше два атентата: в елтаблото на входа на тогавашното му жилище бяха откритити взривове с 8-килограмов тротилов еквивалент, който е щял да срути цялата 8-етажна кооперация. За щастие, нагласеният за прибирането му у дома часовников механизъм не се задействал.

Въпреки че през 90-те години Маймуната почти постоянно е в ареста, а срещу него по-късно се води дело за пране на 2 милиона мръсни пари, в момента той е на свобода и без присъди.

В момента бизнеса на Къци е съвсем легален и чист - занимава се с недвижими имоти, държи и складова база за строителни материали.
Тенчо Тенев също отдавна вече не представлявал оперативен интерес за органите на реда, обясняват хасковски полицаи.

 

Доктора започва с кражба на ТИР

В началото на 90-те години на миналия век двама сирийци и ливанец правят фабрика за цигари в офшорната зона на Кипър. Според бивши спецслужители в Хасково 1-о ГУ на МВР дава към 500 000 долара за начинанието.

По същото време бизнесмен от Димитровград свързва прохождащия в предприемачеството Иван Тодоров-Доктора с отговарящ по линия на Държавна сигурност в бившето ОУ на МВР - Хасково, за гръцкото направление. С будния си ум и невероятна комбинативност Доктора вече е влязъл и в полезрението на зараждащите се групировки и вече покойния Фатик.

"След началото на 90-те години Тодоров вече имаше отношения с хора от бившето Първо Главно", допълниха източниците ни.

По онова време Доктора така и не дочаква дипломата за медик в Стара Загора. Преди това завършва със сребърен медал елитната гимназия "Иван Вазов". Официално той се занимава с търговия и алуминиева дограма. Съпругата му Вилияна върти цех за булчински облекла, а младото семейство живее в хотел "Москва" в центъра на Димитровград. Стандартът им по онова време е много над средния за бригадирския град.

Малцина знаят, че покойният Иван Тодоров-Доктора успява да открадне цял тир още по време на следването си в Стара Загора, разказаха запознати. При туровете му по паркингите из Хасковско за дефицитна стока той влязъл в място за почивка на камиони и седнал зад волана на тежко возило, докато шофьорът му вечерял наблизо.

Според някои това станало със специално поръчан ключ в Турция, според други МПС-то си било отворено и със запалващия мотора аксесоар на арматурното табло. Без да се усети, пазачът вдигнал бариерата, а титулярният водач дълго време след това се чудел къде точно е оставил камиона. Няма данни какво наказание след това е било наложено на бъдещия цигарен крал.

По онова време майката на бъдещия бос - Златка, е квартална продавачка в хранителен магазин, а бащата Тодор се занимава с дърводелство. Чичото Георги е последният първи секретар на ГК на БКП в Димитровград.

Съперничеството в бизнеса с алуминий е полуофициалната версия за конфликта между Доктора и свиленградския бизнесмен Милослав Кръстев. За него се твърди, че е извънбрачен син на бащата на Фатик - Исмет Шабан Фатик. Неофициалната е цигарите.

На 1-и срещу 2 април 1994 година в центъра на Хасково се разиграва екшън. Милослав Кръстев и гардовете му са отвлечени пред кафе "Бевърли". Те са вързани и откарани в селската къща на бащата на Тодоров в Чирпанско. Предполагаемата причина са провалени благодарение на Кръстев няколко контрабандни пратки цигари от Турция.

Същата нощ след отвличането Доктора е арестуван в Димитровград след сигнала от Хасково. "Аз бях дежурен офицер в РПУ", спомня си вече бившият полицай Валентин Господинов. В управлението настанал хаос след задържането. Явно още тогава Доктора е бил достатъчно напред с материала, за да няма бъдещи проблеми с правосъдието. "Тогава всички - и шефът на РПУ, и окръжният началник се изпокриха", свидетелства още Господинов. Съпругата на местния началник твърдяла, че мъжът не си е вкъщи. Областният полицейски шеф пък бил заминал за Пампорово.

"Тодоров се държеше много спокойно и уверено", спомня си още Господинов. "Задържан ли съм, или не", питал Доктора. Офицерът се принудил да звъни до националния дежурен в МВР, за да се потвърди арестът.

Друг криминалист си спомня, как се срещнал с Доктора след освобождаването му след случая. "Беше пред хотел "Москва". Той ме поздрави "Здравей, началник!" После ми сподели: "Ако знаеш колко малко ми струваше пускането. Тези софиянци били много евтини, то не си заслужавало. Цялата работа бе по-малко от дневните ми джобни", каза пред "24 часа" още пожелалият анонимност бивш криминалист.

След средата на 90-те години Доктора се изнася в София, а делото за отвличане и грабеж потъва в досъдебното производство. Извадено е и доработено в експресни срокове едва след атентата на бул. "Цариградско шосе", когато бе взривен бронираният му мерцедес, но той по чудо оцеля.

По време на делото за отвличане се оказва, че съпругата Вилияна вече има нов мъж - швейцарец, след развод с Иван, а предполагаемите причини сазаплахата натрупаният капитал да се разпилее след присъда. Въпреки че на първа инстанция Тодоров получава 5-годишна присъда, в крайна сметка Върховният касационен съд решава, че няма доказателства за вината му в началото на 2006 г.

На 22 февруари 2006 г. Доктора бе застрелян в джипа си "Порше Кайен" в столичния кв. Лозенец. До момента убийството му все още не е разкрито.

Брендо се учел пред хотел "Божур"

1992-1993 г. край легендарния мотел "Божур" всеки ден могат да бъдат видени десетки новоизлюпени мутри, цели групи борци и дори братя Маргини. Сред станалите по-късно емблематични подземни босове, които на този паркинг все още се учат на занаята, е забелязан и младият Евелин Банев-Брендо.

Точно оттам тръгва пътят нагоре за ученика на Иван Тодоров-Доктора, за когото казват, че е надминал учителя си. Преди няколко месеца той бе арестуван като българския наркобос, стигнал до най-високо ниво в международна престъпна организация при операцията "Кокаинови крале".

Пътят на Евелин Банев всъщност тръгва от Тополовград, където е роден преди 47 г. Тренирал е борба и е завършил спортното училище в Стара Загора.

След като започва кариерата си около мотел "Божур", златният му шанс е срещата с Иван Тодоров-Доктора, като двамата създават близки контакти покрай стопанисването на заведение и зала за хазарт в Хасково, разказват запознати.

Първата му фирма ЕТ "Пеликан - Евелин Банев" е регистрирана в Ямбол през 1995 г. През 1998 г. създава заедно с Петър Петров-Амигоса (който през пролетта на т.г. бе вкаран в затвора) и Иван Тодоров фирма "Източни финанси" ООД.

От службите твърдят, че в началото на международната си кариера пренася наркопратки в Италия. Основното му занимание е да движи вече завзетите от Доктора международни структури за контрабанда на цигари. По-късно същите трасета се използват за трафик на дрога. Твърди се, че за подсигуряването на внушителна пратка Брендо взема между 100 и 200 хил. евро. До 1999 г. парите се превъртат през "Източни финанси" и "Амигос 3". Там Доктора и Брендо са съдружници за известно време. По-късно настъпва криза в отношенията им.

Брендо се води приближен до групировката ВИС-2, но след размиването на границите на силовите структури работи и със сикаджии. Бил е приятел на убития през 2003 г. Румен Маринов-Нарциса. През 2001 г. регистрират с бившата си жена (с която живеят заедно) Моника Добринова фирма "Б.М.А. трейдинг" ООД. По време на израстването си той фигурира в различни разработки на антимафиоти и контраразузнавачи като "бяла якичка", която пере парите, спечелени от контрабандата на Доктора.

С времето Брендо натрупва капитали и надскача позицията си. Издига се на сериозно международно ниво. През цялата си "кариера" ползва международните канали на Иван Тодоров-Доктора.

Банов рядко може да бъде видян с гардове. Обикновено той се движи сам или с приятели, не парадира с много пари и като цяло няма поведение на типичната мутра. Повечето хора, които го познават, го смятат за изключително умен, съобразителен и предпазлив.

През април 2007 г. Брендо е арестуван и обвинен затова, че от 2003 до 2005 г. заедно с Константин Дишлиев (убит през 2005 г.), Десислава Дишлиева (съпруга на Дишлиев), Моника Добринова (сестра на Десислава и съпруга на Брендо) и брат си Симо Крайчев са участвали в организирана престъпна група за пране на пари. Няколко дни след ареста в дома й беше убита Йорданка Запрянова, майка на Константин Дишлиев, която беше един от основните свидетели срещу Банев. Той остана задържан до юли, когато беше освободен под домашен арест. През ноември Банев беше окончателно освободен, а съдът констатира, че по делото не се работи достатъчно активно и не са събрани нови доказателства, а по-късно му беше отменена и забраната да напуска страната.

Така, въпреки че е подсъдим по дело за пране на милиони левове, което и в момента се гледа в съда, той необезпокоявано е продължил да пътува по света, да организира канала си за трафик на кокаин и да прехвърля милионите, спечелени от дрога, в Швейцария, обясняват анализатори.

Година по-късно през 2008 г. Брендо отново излиза в светлината на прожекторите, този път директно обвинява бившия вътрешен министър Румен Петков и двама магистрати, че са оказвали натиск върху него да лъжесвидетелства по делото срещу братя Маргини - Красимир и Николай Маринови.

Следващият челен сблъсък на Банев със закона е през април т.г., когато бе арестуван на пътя Бургас-Созопол за трафик на тонове кокаин от Южна Америка за Европа и пране на над 10 милиона евро в швейцарски банки. Преди месеци той е екстрадиран в Италия, където предстои да бъде съден като тартор на наркобанда.