Най-добрите фалшификатори на евро били българи и неаполитанци

Архив Бургас

15-09-2012, 13:28

Снимка:

МВР

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Тайните печатарите ни предлагат почти перфектни и трудни за откриване евро банкноти. Най-изкусните майстори са италианците. На север от Неапол, в общината Джуляно, се произвеждат половината от фалшивите евро банкноти, които са в обръщение на континента, като истински "шедьоври" са копюрите от 20 евро.

В очакване на новите евро банкноти най-изисканите фалшификатори са неаполитанци и българи, твърди италиански експерт.


Високопоставен специалист, ангажиран в борбата с фалшификаторите на пари, разказал за БТА плановете за подмяна на евро банкнотите.

"Парадоксът е, че основните насоки на подмяната бяха определени именно от фалшификаторите, които с лекота възпроизвеждат изображенията на архитектурните елементи и цветовете на намиращите се сега в обръщение копюри.

Тайните печатарите ни предлагат почти перфектни и трудни за откриване евро банкноти. Най-изкусните майстори са италианците. На север от Неапол, в общината Джуляно, се произвеждат половината от фалшивите евро банкноти, които са в обръщение на континента, като истински "шедьоври" са копюрите от 20 евро.

Но не е само "Наполи груп", както сме ги кръстили, която притеснява Европейската централна банка (ЕЦБ).

Криминални структури в България пускат в обръщение копюри от 200 евро, които изглеждат направо истински," посочва експертът пред кореспондент на БТА при условие, че ще остане анонимен.

От 2002 г. досега в Европа са конфискувани 5 милиона броя фалшиви евро банкноти, но се смята, че оставащите в обращение са поне пет пъти повече. Спешна е необходимостта от мерки за повишена сигурност, към които се прибавят и естетически съображения, тъй като сегашните евро банкноти не се отличават с особено привлекателен дизайн.

Очаква се през ноември Европейската централна банка (ЕЦБ) да представи новите копюри с променени цветове и филигранна хартия. Общият за всички копюри мотив ще бъде древногръцкият мит "Похищението на Европа".

Европа в древногръцката митология е дъщеря на финикийския цар Агенор. Под формата на бял бик Зевс се явил пред Европа, която играела с приятелки на брега на морето, и я похитил, отнасяйки я на остров Крит. Там той приел образа на прекрасен младеж и обладал финикийската принцеса.

От този съюз се родили Минос, Радамант и Сарпедон. Впоследствие Европа се омъжила за Астерион, цар на Крит, който, умирайки бездетен, оставил трона на нейните синове от Зевс.

"Похищението на Европа" е често срещан сюжет в древната керамика, скулптура и мозаично изкуство, както и в ренесансоватаживопис. Той не е новост и за еврото, тъй като фигурира на гръцката монета от 2 евро.

Някои съзират символика в избора му да краси бъдещите евро копюри, като знак, че независимо от трудностите Гърция трябва да остане в еврозоната.

Новият дизайн изглежда вече е одобрен от всички 17 страни от еврозоната и намерението е банкнотите да бъдат пуснати в обръщение през май 2013 г.

Проблемът е как да се подходи към подмяната на евро копюрите. Очертават се два варианта. Единият е така нареченият мек преход, който предвижда през май догодина банките да започнат да изземват от обръщение банкнотите с изтекъл срок на "техническа годност", който е около три години за стойностите от 5, 10 и 20 евро.

Началото на тази процедура може евентуално да се отложи за октомври 2013 г., за да се даде възможност да бъдат отпечатани повече банкноти. Този подход ще изисква по-дълъг преходен период на съвместно съжителство между стари и нови копюри.

Другият вариант да се пристъпи към ускорена подмяна в рамките на няколко месеца. Рискът тук е да станат неупотребяеми всички банкомати и механизирани средства за търговия и услуги, които различават само старите банкноти.

Някои експерти дори са загрижени,че ще настъпи хаос със стойностите от 200 и 500 евро, които са предпочитани за корупция и пране на пари, защото заемат по-малкомясто в тайните сейфове или "под дюшека".

Що се отнася до фалшификаторите, те сигурно вече са започнали ускорено изучаване на гръцката митология...