Свикват тристранката заради доходите

Новините

16-09-2012, 12:15

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Тотьо Младенов готов с предложение за нов размер на минималната заплата.

КТ "Подкрепа" са поискали събирането на тристранния съвет по темата за доходите, каза пред БНР д-р Константин Тренчев, президент на конфедерацията.

Прави ми впечатление, че в политиката понякога съжаляваш за думи, които си казал в емоционално състояние, каза д-р  Тренчев. Винаги съм бил да отстояваме интересите си като нация и винаги съм се дразнел, когато нашите политици лягат на чужденците, дори без да ни го искат това. Човек трябва да е умерен, за да може да си оставя вратички за изход. Ще съжаляваме за това, което сме дрънкали, посочи Тренчев. За доходите, той каза, че ги тревожи това откъде ще се вземат средства. "Хората, работещи навън, пращат пари на своите близки и това е една от магиите, чрез които оцеляваме", подчерта Тренчев.

От своя страна Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика коментира, че са готови с предложение за нов размер на минималната работна заплата (МРЗ). "Ние сме готови и до края на месеца мисля, че ще бъде свикан Тристранният съвет. От 2005 до 2009 година МРЗ беше увеличена с 80 лева, от 2009 г. до 2013 г. в тежка криза увеличаваме МРЗ с около 70 лева, с три пъти по-ниска инфлация за периода 2009-2013 година, спрямо 2005-2009 година, това е много важно да се знае", обясни Младенов.

Пламен Димитров, президент на КНСБ заяви, че чувства тревога в гласовете и очите на хората в страната. "Тази есен и зима е драматично оцеляването на хората със сметките, с които са засипани, с невдигане на доходите. На 4 октомври ще поканим всички колеги и водещи министри, социалната комисия и опозицията да говорим за труда в България. В страната ни цената на труда е на драматично ниско ниво вече 22 години", припомни Димитров.

Според него, дебатът не е между Дянков и Цветанов, а колко да дадем и защо. 22 години няма в България дебат кой колко трябва да получава, каза Димитров.