Блатечки: Големи таланти в професията изгоряха заради телевизията

Архив Пловдив

17-09-2012, 16:12

Снимка:

plovdivweek.com

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Куп звезди в комедията „Смях в залата“ на пловдивска сцена тази вечер

Цяла звездна плеяда актьори гостуват в Пловдив тази вечер в рамките на фестивала „Сцена на кръстопът“ с комедията „Смях в залата“. Постановката е на хасковския театър „Иван Димов“. Под режисурата на Асен Блатечки от 19 часа на голяма сцена ще видим в луда динамика актьорите Калин Врачански, Яна Маринова, Стефан Щерев – Чочо, Добриела Попова, Васил Банов, Алексей Кожухоров, Невена Бозукова – Неве, Милена Маркова – Маца.

Блатечки е убеден, че още дълго ще съчетава актьорството с режисурата. Премиерата на комедията „Смях в залата“ е била на 16 януари, а репетициите на екипа са продължили едва 2 седмици. „Почти денонощно работихме“, обясни Блатечки. Мъжкарят в българското кино е убеден, че театър трябва да се прави само с приятели.

„Професията заема 90 % от времето ми и за това трябва да ми е приятно“, казва актьорът. Колегите му признават, че той си позволява да им прави забележки, да ги поправя. Това се отнася и за ветерана Васил Банов, познат за по-младото поколение зрители от сериала „Седем часа разлика“.

„Всички умираме от страх от него“, смее се Банов.

Според Блатечки не е добра идея актьорът да се задоволява само с телевизионни роли или на големия екран. „В България киното не се заплаща много и не можеш да зарежеш театъра“, казва той. Според него другият проблем е, че у нас няма мениджър, за да се грижи за образа и развитието на актьорите. „Заради екранните си образи много талантливи актьори изгоряха в професията“, добави Блатечки.