Студенти от Оксфорд правят филм за София

Архив София

17-09-2012, 07:25

Снимка:

Ивайло Божинов, СофияУтре.бг

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Младите журналисти и оператори са фокусирали лентата около студентите в столицата и тяхното влечение към историята и културата.

Студенти, изучаващи масови комуникации в Оксфорд, заснеха филм за София, пише в. "Новинар".

Младите журналисти и оператори са фокусирали лентата около студентите в столицата и тяхното влечение към историята и културата. Екипът е в България по покана на телевизия "Алма Матер", която е част от проекта „Европейска студентска тв мрежа”.

Целта на инициативата е да се съберат международни екипи, които да подготвят различни телевизионни формати. Сред участниците има журналисти от Франция, Англия, Холандия, Белгия, Гърция, Швеция, Полша, Италия, Австрия и Чехия. В момента се водят преговори филмът за София да бъде излъчен и по BBC 5, съобщиха организаторите на проекта.

„Оказа се, че българските студенти са същите като тези в Англия. Правихме такъв филм и там и установихме, че отговорите не се различават много. Има прилика и по реакции в различни моменти. Една вечер минахме покрай заведение, където гледаха мач (България - Армения) и видяхме, че страстта към футбола е подобна на нашата”, заяви пред „Новинар” Хюма, една от студентките в Оксфорд.

Тя се впечатлила най-много от красивата архитектура в центъра на София, която била идеална за филми. Кадрите, в които са записани български студенти, са заснети пред Народната библиотека, парламента, СУ „Св. Климент Охридски”, Народния театър „Иван Вазов”, както и на Витоша.

Англичаните обясниха и за устройството на студентския си камп, по чийто модел искат да изградят подобен и в София. По думите на Джо градчето е на три локации. Най-много пари в последно време били отделени за резиденциите за първокурсници и второкурсници, за да бъдат премахнати т. нар. „студентски гета”. В новите сгради имало малки апартаментчета, където "зайците" да могат да живеят спокойно, но и да се научат да ги пазят.

Една от опциите за студентския живот в Оксфорд била да се дават малки частни къщи, където няколко души да си съжителстват. Така всеки си имал задължения в домакинството.

Студентите: Шокирани сме, че бизнесът не помага на образованието

„Не сме много запознати с вашата образователна система, но останахме шокирани, когато разбрахме, че след завършване на висшето си образование всеки сам трябва да си търси работа и стаж. При нас е по-различно. Има големи компании, с които университетът поддържа връзка, и веднага, след като се дипломираме, имаме много опции за развитие”, заяви Самия, която учи масови комуникации в университета в Оксфорд.

„Има много продуцентски компании в Оксфорд, които следят за нашето развитие и лесно можем да си намерим работа след това”, допълни Джо.
Въпреки това младите журналисти признават, че образованието у нас е по-евтино и по-достъпно.