Само 7 сгради заявили интерес за енергийна ефективност

Архив Пловдив

18-09-2012, 11:31

Снимка:

Интернет

Автор:

Диана Бикова

Всичко от Автора

Половината от парите са безвъзмездна помощ

Седем сгради в Пловдив досега са подали заявления за включване на националната програма за енергийната си ефективност по проект “Енергийно обновяване на българските домове” на Оперативна програма “Регионално развитие 2007-2013”, съобщи Иванка Богунска, координатор на проекта.

Кандидатите трябва да отговарят на няколко основни изисквания: сградата да бъде минимум на 3 етажа, да има най-малко 6 жилища, да бъде самостоятелна или блок-секция, да е проектирана преди 26 април 2012 г., да е с отделна абонатна станция.

При първоначалния етап на кандидатстване не е необходимо да има регистрирано сдружение на собствениците. По програмата ще бъдат финансирани подмяна на дограма, основен ремонт, модернизация или подмяна на локални източници на топлина, преминаване към отопление с биогорива, изграждане на инсталации за оползотворяване на възобновяеми енергийни източници и др. Какви конкретни дейности ще се направят, зависи от енергийното обследване на сградата, което е безплатно за хората.

Няма проблем, ако вече са предприемани мерки за енергийна ефективност, като саниране или смяна на дограма, обясни Богунска. Целта на енергийното обследване е именно да посочи точно къде и какво трябва да се направи.

Възможно е за някоя сграда да се получи отказ. Това става в два варианта – ако при изготвянето на техническия паспорт се установят конструктивни проблеми, или, ако експертите преценят, че някои от собствениците на жилища няма да продължат да изпълняват програмата до края й. За да не се получи втория случай, преди старта на проекта се внасят 500 лева гаранция, които се приспадат от последната вноска.

Размерът на инвестицията зависи от различни фактори, включително възрастта на сградата. Идеалните части се заплащат пропорционално от всички. 50 процента от средствата са безвъзмездна финансова помощ, а останалите пари могат да бъдат или спестявания на хората, или да са кредит. При втория случай се кандидатства за заем пред Корпоративна търговска банка по преференциални условия – с гратисен период и ниски лихви.

Проектът ще се изпълнява в 36 градове в страната, а в Южна България -  в Пловдив, Велинград, Карлово, Кърджали, Хасково, Пазарджик, Панагюрище и Смолян. По данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в дирекция “Жилищна политика” на ведомството до момента са подадени 83 заявления за интерес и подкрепа във всички 36 града. В Южен централен район са подадени 28 заявления, от които за Пловдив са 7, за Хасково – 6, за Смолян – 11, за Панагюрище и Кърджали – по едно, Пазарджик – две.

Процедурата – от кандидатстването до започването на работа, отнема между 6 и 9 месеца. Очаква се през идната пролет първи сгради да се обновяват.

Междувременно стана ясно, че България е на трето място измежду 15 европейски държави по проекта “Енергийни съседства 2”. Той представлява състезания между домакинствата за повече спестена енергия и вредни емисии в атмосферата. В края на проекта по един представител от всяко домакинство национален победител ще посети безплатно Брюксел. Останалите ще получат по-малки награди, а за всички ще има сертификати. Включването в състезанието е чрез онлайн регистрация.