Почина момчето, спасило Долна махала от взрив (+)

Архив Пловдив

18-09-2012, 14:41

Снимка:

Фейсбук - група "Да помогнем на Любо"

Автор:

Петя Коленцова и Петър Петров

Всичко от Автора

Любен Буков получи 72% изгаряния, след като сам изгаси избухнала цистерна на бензиностанция в селото 

Любен Буков, младият мъж, който обгоря критично при взрив на газова цистерна в село Долна махала миналата седмица, е починал днес призори, съобщиха негови покрусени приятели. Любо си отиде часове след именния си ден.

В групата във Фейсбук "Да помогнем на Любо", която беше създадена миналия петък с призив за кръводаряване за операция на младия герой от Брестовица, вече валят тъжни коментари. "Почивай в мир. Ще бъдеш винаги в сърцата ни", пишат негови приятели."Героите не се забравят", гласи друг коментар. "В Брестовица трябва да бъде обявен тридневен траур, защото загубихме един истински герой, който жертва живота си, за да спаси този на другите!", призовават трети.

Любо претърпя няколко тежки операции в Клиниката по изгаряния, пластична и реконструктивна хирургия на УМБАЛ „Свети Георги” - Пловдив. Паралелно в града се проведе и мащабна акция по кръводаряване за младия мъж.

По време на операциите на Любо лекарите са поставяли специални продукти, наподобяващи функцията на здравата кожа, за да се покрият тежко увредените участъци. При последната операция е била извършена и автотрансплантация на кожа. През цялото време пациентът е бил настанен в реанимационното отделение на специално флуидно легло и при непрекъснато вливане на разтвори, кръв и биопродукти.

Състоянието на Любен се е влошило още снощи около 21 часа, като постепенно всички системи  започнали да спират функцията си необратимо. Рано сутринта пациентът е починал от сърдечна недостатъчност, потвърдиха и от лечебното заведение.

Припомням, че фаталният случай, при който пострада Любо, стана миналия понеделник на бензиностанция на "Петрол" в село Долна махала по пътя от Карлово за Пловдив.

"Всичко се случи за минути, аз бях на 300 метра от инцидента", разказа за ПловдивУтре кметът на селото Ботьо Петров. "Цялото село щеше да хвръкне във въздуха, всичко пламна като горелка. Ако не беше шофьорът на камиона Долна махала щеше да пострада тежко", коментира кметът.

При зареждането на бензиностанцията кран на цистерната започнал да изпуска газ. Изведнъж всичко пламнало. Водачът на камиона тръгнал сам да затваря крана и да гаси пламъците, но пострада тежко.

Тогава Любен получи 72% изгаряния, засегнали лицето, горните крайници, гръб, седалище и двата долни крайника.