Самодиви на лов за мъже

Новините

18-09-2012, 06:36

Автор:

"Стандарт"

Всичко от Автора

Есенното равноденствие изправя на нокти жителите на видинските села.

Есенна суматоха цари във видинските села. Дядовците цепят дърва, докато хвърлят по едно око на буркани с компот на двора. Бабите им бъркат вкусни апетитки, чакайки втора смяна на казана за изваряване. Така е през деня, но падне ли нощ, вратите се залостват здраво и кучетата дори не лаят, разказва "Стандарт".

 Жените пък пазят мъжете си, защото всички тука знаят, че самодивите пак излизат. На есенното равноденствие, наречено в славянската митология Световид, тези митични създания ще изиграят последния си танц. Този уикенд енергиите между деня и нощта, ин и ян, ще се уравновесят, след което силите на мрака ще вземат превес.  
"Повечето села в България обезлюдяват заради немотията, но във видинското село Шишенци бройката им намалява заради похожденията на горски творения". Това разказват къде на шега къде на истина жителите и на околните села. Те твърдят, че всяка вечер чуват виковете на самодиви все по-силно и по-силно. Хората споделиха пред Мистериите още, че много от тях са ставали свидели на необясними случки.
През годините петима  мъже изчезнали
Едва двама се завърнали при своите невести. В началото те не помнели нищо, но после взели да разказват удивителни истории.
И видинчани не биха хванали вяра, ако самите те не чуваха странни звуци. Всяка вечер от леса се носят весели викове и потропване на барабани от всички краища. Първо те са женски, след това детски и накрая мъжки. Повечето жители са свикнали на странностите и не се страхуват, но други не смеят да излязат от домовете си след смрачаване.
Епицентърът на паранормалните явления е именно село Шишенци, което според местния фолклор е с най-много похитени мъже. Самото селище е откъснато и достъпът до него е труден. Преди много години сватбари от с. Гюринци тръгнали насам, но по пътя били нападнати от татари, които ги убили. Според тази легенда техните духове обитават гората и всяка вечер викат и се веселят. Според друго поверие, когато видели татарите, те се скрили в една пещера, но потънали в нея, тъй като била обитавана от самодиви.
Скептиците пък са на мнение, че това са чакали. Техният вой така се модифицира от особеностите на релефа, че накрая излиза като човешки глас. Никой обаче до този момент не е виждал тези животни, виж самодиви, свидетели да искаш.
В началото хора от съседните землища се подигравали на шишенските истории, но след 2000 г. тайнствените гласове се пренесли и при тях. Една рускиня екстрасенс заявила, че благодарение на своята дарба
вижда, че създанията са реални Божи творения
Тя се заела да докаже своите твърдения, като изнамери сигурни доказателства. Местните разправят как жената поставила един касетофон и го пуснала да записва в момента, в който звуците се разнесли наоколо. Странното било, че след като прослушала записа, рускинята установила, че самодивските гласове липсвали. Всичко друго било записано, но те не!
Мистерията се заплела изключително много, когато закъснял овчар при залез слънце зърнал край местността Бънчовата чешма да се вие самодивско хоро. На следващия ден жителите отишли и видели утъпканата трева, която била под формата на пръстен. През годините намирали много такива следи по околните поляни. През 1995 г. животновъд станал свидетел на странна природна стихия, придружена от женски смях. Посред спокойния ден изведнъж се завихрил вятър, който много наподобявал торнадо. Той продължил около 10 секунди и отнесъл всичките овце със себе си, които не били намерени никога повече.
Студент в столицата, който пожела да остане анонимен, също реши да разкаже историята на баща си, който е от Видинския край. Докато се прибирал привечер, бащата спрял на пътя и решил да се разхлади на една чешма. В този момент от шубрака изскочили няколко полуголи хуманоидни създания. След това спомените на човека се губят. Той се върнал след три дни, когато близките му го били обявили за общодържавно издирване. Семейната историята обаче не се разказва на всеослушание, тъй като е доста конфузно, когато се сблъска като в стена с хорското неверие и подигравки, коментира младежът.