Уволниха шефа на "Дейли Стар" заради Кейт Мидълтън

Новините

18-09-2012, 09:51

Снимка:

n/a

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Херцогинята съди "Клоузър" за голите й снимки във Франция, не иска фотосите да плъзнат свободно из нета

Главният редактор на ирландския вестник „Дейли Стар“ е уволнен

заради публикуването на голите снимки на съпругата на британския принц Уилям – херцогинята на Кембридж Кейт Мидълтън. Скандалните фотоси са направени по време на лятна почивка на принц Уилям и Кейт в закътаното имение на техен братовчед във Франция, пише Всеки ден.

Решението за уволнението на Майкъл О`Кейн било взето на спешно съвещание от собствениците на изданието – групировките Northern and Shell и Independent News and Media. В изданието е започнало вътрешно разследване, за да се изясни при какви обстоятелства са били публикувани голите снимки на Мидълтън, появили се първо във френското издание „Клоузър“. Очевидци твърдели, че шефът на борда на директорите на Northern and Shell Ричард Десмънд бил толкова разгневен заради случилото се, че заплашил, че ще закрие „Дейли Стар“.

В своя защита О`Кейн настоял, че Кейт Мидълтън не е с нищо по-различна от която и да е друга знаменитост, така че нейни голи фотоси могат да бъдат публикувани. „Снимките на херцогинята на Кеймбридж по голи гърди не са по-различни от тези на други знаменитости, които имаме, като на Риана или Лейди Гага. Ако не бяхме ги публикували ние, това щяха да сторят други издания. Всичко е бизнес“, държи на своето вече бившият главен редактор.

Mevduwremenno принц Уилям и съпругата му Кейт предприеха съдебни действия за намеса в личния живот заради публикуваните от френското сп. "Клоузър" 15-ина снимки на херцогинята по монокини, съобщи АФП.

Адвокатите на кралската двойка са внесли жалба в наказателния съд в Нантер (предградие западно от Париж), за да бъдат взети мерки във връзка с публикуваните снимки от тяхната ваканция.

Според хора от обкръжението им тази стъпка трябва да доведе до процес "на който ще бъде поискано обезщетение".

Жалбата за "нарушаване на правото на личен живот" е насочена както към фотографа или фотографите, заснели кралската двойка по време на почивката им в частно имение в Южна Франция, така и към медиите, които са използвали снимките, в случая сп. "Клоузър".

Херцогът и херцогинята на Кембридж искат преди всичко да бъде потърсена отговорност от папараците. Още днес те ще разберат дали ще бъде забранено разпространението на снимките, раздразнили двореца. Съдът пък трябва да се произнесе за намесата в личния им живот на закрито заседание в петък.

Принц Уилям, който е втори по ред за наследяване на британския престол, и съпругата му искат да бъде забранено на сп. "Клоузър" да преиздава компрометиращия ги брой, и най-вече да не може да преотстъпва или разпространява снимките, включително и в интернет.

Френското законодателство е едно от най-строгите в света по отношение на защитата на правото на личен живот и присъдите са почти автоматични. Случаите на забрана за разпространение на брой на списание или изтеглянето му от продажба обаче са изключително редки. Освен това съдът не може да принуди "Клоузър" да разкрие източниците си.

Според френското законодателство обезщетенията по подобни дела могат да достигнат десетки хиляди евро и на теория главният редактор и фотографът могат да бъдат осъдени на една година затвор, пише Би Би Си.