Лихварят Кузманов поръчал убийството на ключов свидетел по делото

Архив Бургас

18-09-2012, 12:58

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

"Циганинът ми каза: Поръчаха те, дават ми 500 лв. да те наръгам 5 пъти с лъжица, каза свидетел номер 1 по делото на обвинения в лихварска дейност Румен Кузманов от Несебър.

Бургаският окръжен съд даде ход на делото срещу обвинения в незаконна лихварска дейност Румен Кузманов от Несебър. В заседателната зала днес се явиха трима свидетели от общо десетте призовани.

Сред тях е и Павлин Петракиев, който към момента изтърпява присъда за измама в Бургаския затвор. В хода на разпита от председателя на съдебния състав Петракиев заяви, че се познава от 2007 год. с Кузманов. Запознали се на автомивка в к-с "Лазур" собственост по това време на обвиняемия. По-късно от него купува няколко автомобила на лизинг. След като стават близки Кузманов споделил на Петракиев, че се занимава с лихварство и недвижими имоти и ако му потрябват пари може да му се обади.

Не след дълго Петракиев закъсва финансово и го търси, лично взимал пари 43 пъти от подсъдимия. Сумите били различни от 100 лв. до 10 хил. лв. Получавал парите срещу подпис на запис на заповеди или попълвал договор за заем. По-дребните суми обаче не се описвали никъде.

"Кузманов ми е давал пари и на улицата", каза пред съдебния състав Петракиев. По думите му лихвата била "плаваща" в зависимост от заетата сума, но понякога стигала и до кожудерските 30%. "Като ми потрябват пари и му звъня, идвал е в офиса ми в Слънчев бряг и ми е давал. Поне 10 човека са очевидци", отсече свиделят в съдебната зала.

Познавал десетки, които взимали заеми, даже веднъж лично довел бизнес дама на име Амелия. Жената била гъркиня, но живеела в Свиленград. Занимавала се с дървесина, но и трябвали 100 хил. евро, с които не разполагала затова Петракиев я свързал с несебърския лихвар. Първоначално обаче той и дал 50 хиляди, за които прибрал лихва от 8 хил.евро. След известно време дамата отново опряла до лихваря, но не успяла да се вмести в определения за връщане на сумата срок и помолила за още месец отсрочка. Явно и този месец не е могла да събере парите, тъй като прозвънила на Петракиев и обяснила, че е притеснена. След това последвали още няколко прозвънявания на мобилния му телефон. Амелия, както обявила, че се казва задлъжнялата обяснила, че Кузманов я заплашвал заради неуредения дълг и възнамерявала да се "покрие" в Канада.

В аналогична ситуация изпаднала и друга заборченяла. Славка Златанова, която е и свидетел по това дело, но днес не се яви имала дълг от 75 хил. лв. Лихварят започнал да заплашва и нея. По думите на свидетеля Петракиев жената била силно разстроена от това. Друг кредитополучател пък предложил вместо пари, Кузманов да вземе машините от дърводелския му цех, тъй като не разполагал нито със заетата сума, нито с дължимата лихва. При срещата си с него лихварят бил с Петракиев и негов приятел, отправил директни закани и зплахи към длъжника, дори посочил придружителите си като изпълнители на заплахите."Тогава ми стана ясно, че ни ползва като мутри все едно да плаши хората с нас", обяви свидетелят. От тогава се влошили и отношенията им.

След като повдигнали обвинения срещу Румен Кузманов, Павлин Петракиев бил извикан на разпит и си казал всичко пред следствието. Дори споменал за черен тефтер и 1 кг злато, което разследващите пропуснали при обиска в офиса и жилището на обвиняемия. За неоткритите ключови доказателства се похвалила съпругата на Кузманов. По думите на Петракиев, Кузманова била в час с незаконната дейност, която върти съпругът й. Двамата не се притеснявали да говорят за това, защото имено така спечелвали клиентите си.

По стечение на обстоятелствата основният свидетел в делото срещу Румен Кузманов е привлечен като обвиняем по друго дело. Признава се за виновен за измама и попада в затвора. В съдебната зала днес той обяви, че за главата му е обявена награда от обвиняемия. "Поръчал ме е на един мазен, дебел арменец, който лежи за тежко криминално престъпление. Неговият адвокат защитава и Румен Кузманов", обяви пред съда Павлин Петракиев.

"Циганинът ми каза: Поръчаха те, дават ми 500 лв. да те наръгам 5 пъти с лъжица, но аз отказах.", продължи разказа си свидетел номер 1. "В затвора убиват не за 500 лв., а за 5 цигари. Въпрос на време е някой да приеме мократа поръчка", отсече мъжът и се обърна към председателя на съдебния състав с молба да наложи по-тежка мярка на обвиняемия. Съдията обаче обясни, че няма тези правомощия и отклони иска на Петракиев към прокурора с обяснението, че не съда, а прокуратурата повдига обвинения и има право да поискат мярка за неотклонение. Процесът срещу несебърския лихвар ще се гледа до края на седмицата, като ще продължи с разпит на свидетели и вещи лица.