Кметът за дървото-убиец: Документите са при разследващите, искам истината по случая

Архив Бургас

18-09-2012, 14:50

Снимка:

БНТ

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Нищо няма да върне живота на младия човек, но е важно фактите да излязат наяве. При вина, всеки положил подписа си, ще носи своята отговорност, категоричен е градоначалникът

"Изказвам дълбоките си съболезнования на семейството и близките на загиналия 26-годишен Пейо Янчев. Когато настъпи необратимото, мнозина казват, че думите са излишни. 

Но като кмет и най-вече като човек, се чувствам отговорен и длъжен да заявя без опит за обвинения или оправдания следното: Всички документи са на разположение на разследващите органи. Аз искам възможно най-бързо оповестяване на резултатите, независимо какви и за кого ще бъдат последствията. При вина, всеки положил подписа си, ще носи своята отговорност".

Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов във връзка с трагичната случка от вчера, при която мощен кестен падна върху млад бургазлия и го уби докато пресичал пешеходната пътека на "Гурко".

По данни на градоначалника в проекта за облагородяване на пространството до Трета поликлиника през септември 2010-а са описани 173 дървета на територията на паркинга от над 10 декоративни вида. Падналият кестен бил под номер 130. На него, както и на останалите дървета, е направена фитосанитарна експертиза, в която той е описан във „видимо добро състояние“.

Комисия от 13 специалисти са направили второ обследване на 9 ноември м.г. Според специалистите 67 от 173-те дървета са опасни и следва да бъдат отсечени. Падналият кестен не бил сред тях. За определените за запазване дървета е направено предписание за резитба на клоните, а решението на комисията е било оповестено.

Освен това месец по-късно е било проведено обществено обсъждане на заключенията на комисията и отделно е поискано становище от РИОСВ за проекта, който впоследствие бил потвърден от инспекцията.

По същото време в община Бургас са били регистрирани жалби на живущи на ул. „Гурко“ срещу отсичането на дървета там. Направената справка показва, че жалбите и заведените дела срещу местната администрация за отсичане на дървета надвишават значително подадените сигнали за опасни дървета.

"Никога не съм поставял знак равенство между човешкия живот и отсичането на едно дърво. И ако имаше дори най- малък симптом за въпросното дърво или други подобни дървета, решението щеше да е бързо и ясно", допълни градоначалникът.

По данни на ХМО Бургас, вятърът вчера е бил със скорост 144 км/час, което го квалифицира като ураганен. Наблюдавало се е атмосферното влияние шквал, характеризиращо се с много голяма промяна на скоростта на вятъра. Същият ден в община Бургас са подадени 7 сигнала за паднали клони и опасни дървета, на които е реагирано.

"В Бургас има 50 000 дървета. 20 000 от тях са в централна градска част. Дори всяко едно от тях, да бъде оградено и да има персонален отговорник, никой не може да гарантира, че при следваща природна стихия няма да се случи инцидент. Никой.", казва още Димитър Николов.

Той е категоричен, че местната администрация ще окаже пълно съдействие на разследващите органи за изясняване и по-бързо оповестяване на трагичния инцидент.