Софийски съдия: Колеги, помагайте!

Архив София

19-09-2012, 09:08

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Най-натоварените магистрати в България поискаха колегите им да се включат в решаването на затрупващата ги лавина от дела.

Софийският районен съд (СРС) изпрати безпрецедентен зов за помощ към всички съдии в страната, пише в. "Труд".

Най-натоварените магистрати в България поискаха колегите им да се включат в решаването на затрупващата ги лавина от дела.

Призивът беше отправен със съобщение на сайта на съда. То гласи: "Предвид задълбочаващия се кадрови проблем в СРС всеки съдия от страната, който желае да бъде командирован в съда, или председател на съд, готов да помогне за решаването на този проблем, може да заяви това на тел. 8955424."

"Това е отчаян опит да спасим положението, преди ситуацията да стане неконтролируема. Но е само временно решение, докато новият Висш съдебен съвет започне работа и обяви конкурс за съдии, което ще отнеме около 6 месеца", обясни и.д. председателят на съда Методи Лалов.

Основната причина за кризата в СРС е липсата на редовни конкурси за съдии (по закон трябва да се провежда един всяка година, а за 5 години имаше само два), която оголва откъм кадри районните съдилища.

Лалов е решил да изпрати апела към колегите си от цялата страна и защото броят на делата в съда за поредна година нараства. Миналата година СРС е имал 84 258 граждански и 25 502 наказателни дела, а само за първите шест месеца на тази година има 9000 повече и се очаква броят им поне да се удвои.

На фона на ръста на делата съдиите намаляват. При щат за 138 магистрати реално работят 125. Дупки се отварят и защото там са най-младите магистрати и има най-много съдийки в майчинство. "Големият проблем обаче идва от това, че във всеки момент можем да загубим 26 от съдиите", обясни Лалов. Те са командировани от страната и техните председатели могат да ги изтеглят обратно, когато пожелаят. Този процес вече е започнал и се очаква съвсем скоро да се оголят поне 6-7 съдийски места. Натоварени съдилища като във Варна имат нужда от хората си, други пък действат от лични съображения. Според Лалов, след като вече има нова сграда за съда (т.нар. военно НДК), до една година броят на съдиите в СРС може да нарасне до 190 души.

И.д. председателят призна, че няма с какво да привлече съдиите от страната и разчита на желанието им да натрупат професионален опит. Софийските магистрати получават с около 200 лв. повече от колегите си, но стандартът на живот в столицата ще ги "изяде" автоматично. Само за лекарства няма да им стигнат, каза Лалов и припомни, че средно един съдия в СРС има по 800-900 дела на година. Съдебната власт не осигурява и квартира на командированите, затова обикновено това са хора, които имат близки в София. Има и такива, които работят по три дни в столицата, а през останалото време гледат дела в съда, от който са дошли.

В СРС се вихри и друга криза - 76 служители са напуснали само през 2012 г. Причината - голямото натоварване и лошите условия. "Станали сме инкубатор за кадри, захранихме със служители целия специализиран съд", обяснява Лалов.