Голи карикатури на Мохамед във френско списание

Архив София

19-09-2012, 12:46

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

На корицата със заглавие "Недосегаемите 2" е изобразен мюсюлманин в инвалидна количка, бутана от ортодоксален евреин.

Френското седмично списание Charlie Hebdo публикува в броя си от 19 септември карикатури на голия пророк Мохамед, съобщи агенция "Франс прес".

На корицата със заглавие "Недосегаемите 2" е изобразен мюсюлманин в инвалидна количка, бутана от ортодоксален евреин. Голите карикатури се намират на вътрешните страници на списанието.

По думите на продавачи на преса новият брой на списанието се изкупува по-бързо от обикновено.

Идеята за публикацията на Charlie Hebdo с карикатурите стана известна на 18 септември. Тогава съветът на френските мюсюлмани, който представлява интересите на 4 милиона души във Франция, заяви, че е "потресен" от тези планове. Съветът нарече карикатурите "нова проява на ислямофобия" и помоли мюсюлманите "да не реагират на тази провокация".

В същото време премиерът на Франция Жан-Марк Еро заяви, че във Франция има свобода на словото и обидените от публиакцията може да се обърнат към съда.

През ноември 2011 г. офисът на Charlie Hebdo в Париж бе запален, след като в него бе хвърлен коктейл "Молотов" заради публикувана тогава карикатура на Мохамед.

Външният министър на Франция Лоран Фабю от своя страна заяви, че е притеснен от провокацията и е наредил да се засили охраната пред френските дипломатически мисии в ислямския свят. "Много съм притеснен... Когато видях това, веднага разпратих инструкции за вземане на специални мерки за сигурност във всички държави, където това може да се окаже проблем.", предаде "Дневник".