ВМРО: Мюфтийството си играе с огъня!

Архив София

19-09-2012, 14:55

Снимка:

Ивайло Божинов, СофияУтре.бг

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Партията изразява увереността си, че българите мохамедани едва ли ще се поддадат на радикалните течения, „внесени” от арабски страни.

Подкрепата, която Главното мюфтийство декларира за обвинените в проповядване на радикален ислям, е опасен прецедент, който не трябва да бъде поощряван. Това е позицията на ВМРО по повод съдебния процес срещу ислямски проповедници, който тече в момента.

Позицията на партията е по повод изказванията на секретаря на мюфтийството Ахмед Ахмедов, че обвинителният акт нямал стойност и че имало репресии срещу мюсюлманите.


Мюфтийството на практика въвежда знак за равенство между ислям и радикален ислямизъм. Според Българското национално движение правилното в случая е да не се коментират предварително съдебни действия и решения.


Според партията изказванията на представителя на мюфтийството са намеса на отговорна религиозна институция в гражданската сфера и в дейността на независимата съдебна власт. Това е опасна игра с огъня, която се опитва да отдели мюсюлманите от останалите българи и да зададе някаква фалшива „мюсюлманска идентичност”.


Употребата на изцяло забулени в черно жени и стотици мюсюлмани в протест срещу съда у нас е скандален опит за политизиране на религията и ползването на вярата на хора като идеологическо оръжие. Това е недопустимо на фона на неспокойствието в целия мюсюлмански свят, предизвикано от един американски филм. Сместа между религия и политика е винаги взривоопасна, смята ВМРО.


Партията изразява увереността си, че българите мохамедани едва ли ще се поддадат на радикалните течения, „внесени” от арабски страни. Това са хора със запазен морал и ценности, чиято съдба никога не е била лека, припомня ВМРО. Самите българи-мюсюлмани открито наричат някои от новите джамии в страната „талибански“, а духовниците в тях – „бради“ и „уахабити“.


ВМРО от години предупреждава за безконтролното навлизане на нетрадиционни и опасни течения. Преди време именно ВМРО алармира за случващото се в циганския квартал на Пазарджик, където ислямски фундаменталисти системно се опитват да насаждат идеите си.
ВМРО продължава да настоява правителството да провежда специална политика  към районите в страната, в които живее българомохамеданско население, което е основният прицел на ислямистки и фундаменталистки фондации и организации.