Токсините в ежедневното ни меню

Архив Варна

19-09-2012, 13:15

Снимка:

dietite.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Дали ароматните свещи наистина ни действат успокояващо или ни вредят?

Често, влизайки в магазина, грабваме продукти, които да ни спестят време от готвене,

носят ни наслада на сетивата или такива, които просто са ни по-удобни за консумация. Доколко обаче това е безопасно за нас? Много от продуктите, които купуваме ежедневно са изключително непрепоръчителни и дори опасни.

Ето и няколко примера с продукти, за чиито вредни въздействия едва ли бихте си помислили, когато сте в супермаркета.

Продукти с изкуствени аромати

Продукти като ароматизатори, мокри кърпички, ароматни свещи с изкуствени аромати и всякакъв вид некачествени парфюми могат да са причинители на астма и какви ли не алергии. Някои от тези химикали, които се използват, по структура наподобяват естрогените. За да се предпазите, използвайте продукти без изкуствени миризми или избирайте такива с естествени есенции.

Бутилирана вода

Повечето хора си мислят, че могат да избегнат некачествената вода, като си купуват бутилирана. За съжаление обаче не е така. Водата, която си купуваме от магазина, може да бъде много по-вредна от тази, течаща от чешмата. Пластмасата, която се използва за съхраняване на водата, отделя много вредни вещества, които замърсяват течността. Водата, която е най-подходяща за пиене е тази минала през филтър. Затова на здравето си и филтър за вода.

Консервирана храна

Храната опакована в консерви съдържа много вредни химически вещества. Едно от тях е малко известният бисфенол-А – един от факторите за сърдечни и ракови заболявания, затлъстяване и хормонални проблеми. Според експерти именно консервите са основния източник на химикала, а напоследък много от производителите на опаковки се изхитриха да подменят забранения бисфенол-А със бисфенол-S, който има подобна химическа структура и съответно създава подобни здравословни проблеми. Затова препоръчително е да се консумира прясна храна или неконсервирана.

Продукти и опаковки от винил

Винилът е един от основните замърсители на околната среда. Поливинилхлоридът /PVC/ –полимерната форма на винилхлорида, е забранен в над 14 държави и ЕС. Винилът увеличава риска от хормонален дисбаланс. PVC-то и олово, което замърсява въздуха

Трихлозан

Антибактериалният агент най-често се среща в сапуни, пасти за зъби, вода за уста, дезодоранти, а в някои случаи - дори по дрехите. Проучвания показват, че химикалът може да предизвиква отслабване на имунната система, което да доведе до алергии и намаляване на мускулната сила. Изберете продукти със съдържание на поне 60% алкохол в тях.