Голяма мъка! Погребаха Любен

Мисия Пловдив

19-09-2012, 00:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Момчето спаси Долна махала от взрив. Приятели поискаха медал за храброст посмъртно

"Защо ме напусна, мамо? Какъв грях сме сторили?" Мария – майката на героя Любен, ридаеше над затворения ковчег на сина си. Този следобед в село Брестовица погребаха момчето, спасило от взрив Долна махала.

33-годишният мъж издъхна вчера в Клиниката по изгаряния в Университетска болница в Пловдив. Във фаталния понеделник, преди седмица, над 70 % от тялото на Любен обгоря жестоко по време на инцидент на бензиностанция в село Долна махала. При зареждане на цистерна изтича газ, всичко около Любен се възпламенило. "Чу се силен гръм, пръщене, ад. Огънят изхвърча на 12 метра, дрехите, очилата, телефона, всичко около него бе разтопено", разказа кметът на селото Ботьо Петров, който бил неволен свидетел на трагедията. Секунди след огнения ад Любен се хвърля в пламъците, за да спре изтичането на газ от цистерната. Спасява селото.

"Затворих крана, но изгорях аз!", казало момчето минути след трагедията.

"Той спаси Долна махала, хиляди щяха да изгорят", сподели кметът. "Той пожертва живота си, за да живеем ние", казват хора от селото. За Долна махала и родната Брестовица Любен става герой. След призив във Фейсбук десетки дарили кръв, за да помогнат на храброто момче.

Любен издъхна вчера от полиорганна недостатъчност. "Сърчицето му не издържа", ридаеха негови близки приятели.

По-възрастни в селото коментираха, че нещастието дошло заради това, че Любен преди години носил кръста на погребението на покойния си дядо.

Любен и брат му Андрей останали сираци като деца. Баща им Димитър починал и майката Мария, която наричат Маша заради руския й произход, ги отгледала сама. Двете момчета работят в Лайт комерс и зареждат бензиностанции, за да си вадят хляба. До преди седмица.

Вчера майка му едва е изкарала смъртния акт, споделят с тъга близки на Любен. По време на огнения ад портфейла с личната карта на момчето изпаднали до горящото място. Някой ги откраднал, взел парите и вчера подхвърлил обратно портмонето до бензиностанцията в Долна махала. Слава Богу, вътре бил личния документ на героя.

Стотици приятели, близки и просто хора са подели кампания във Фейсбук Любен Буков да бъде удостоен с медал за храброст посмъртно. "Искаме той да бъде запомнен като герой", обясниха Катя и Вили, дошли от чужбина, за да изпратят приятеля си от детинство.

"Ще подкрепим инициативата. Законът за ордените и медалите дава право на депутатите да гласуват присъждането на орден за храброст", каза и кметът на Брестовица Любен Радев. "Хората от двете села ще се подпишат, за да помним нашия герой!"