Ето кои са правата ти като даряваш кръв!

Мисия Пловдив

19-09-2012, 16:53

Снимка:

Plovdivutre

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

В Пловдив няма криза като в Западна България

В националната акция по кръводаряване от петък до вторник наобяд са се включили 73 пловдивчани, съобщи за ПловдивУтре д-р Соня Джевизова, директор на Къвния център в града.

За разлика от Западна България, в Южен централен район няма тежки липси на кръв, уточни тя. „Кампанията по кръводаряване е била звънец за всички, които искаха да помогнат. Нека да знаят, че сме им изключително благодарни“, добави д-р Джевизова.

Акцията за кръводаряване, която вчера стартира в болница „Свети Мина“, ще продължи до петък. В първия ден са се включили 14 души. В четвъртък и в понеделник мобилен екип на Кръвния център ще има пред Областната управа в Пловдив от 9 до 13 часа. На 1 октомври в безвъзмездното кръводаряване ще се включи Областната управа в Пазарджик.

Причините за по-рядкото кръводаряване според д-р Джевизова е, че преди хората са били обединени в огромни структури и предприятия, големи военни поделения, докато в последните години не е така.  „Имаше традиции и графици кое предприятие ще посети екипът ни“, казва тя. След 1989 г. фабриките  една по една загиват. „Най-голямото предприятие в региона е КЦМ, но работниците не могат да дават кръв, защото работят с химикали“, уточни шефът на Кръвния център.

Според нея кръводаряването зависи от ценностната система и от усещането за принадлежност. Кръвният център работи системно с младежи над 18 години. „Цели класове са идвали при нас. Един ентусиаст да се намери в класа и повежда всички“, коментира тя. Най-често от деликатния продукт имат нужда в Клиниката по Хематология, катастрофиралите, детските клиники, травматологиите и ортопедиите, всички хирургии, клиниките по изгаряния.

„Героят от Брестовица Любен Буков, загубил живота си, предотвратявайки взрив в Долна Махала, имаше голяма нужда от кръв. Въпреки, че беше с рядка кръвна група А отрицателна, до петък му бяхме преляли от безценната течност от 41 души“, обясни д-р Джевизова. Веднага щом се е разчуло, са откликнали 20 ентусиасти.

Дарената кръв задължително се изследва. „Можем да уловим хепатит Б, хепатит С, сифилис и СПИН. Това са най-тежките инфекции“, уточни д-р Джевизова. Всички, които се включат в кампанията, ще получат резултатите безплатно в запечатан плик. „За да се изследвате в тази комбинация от 4 инфекции, обикновено трябва да дадете около 100 лева и повече. При кръводаряване ще я получите безплатно, но трябва да декларирате в картата преди процедурата“, обясни още тя. По думите й високото качество на резултатите е гарантирано, затова е препоръчително да се възползваме.