Длъжник на лихваря Кузманов: 2 г. плащах всеки месец, на финала ми запорираха заплатата

Архив Бургас

19-09-2012, 14:21

Снимка:

Нели Иванова

Автор:

Нели Иванова

Всичко от Автора

Христо Димитров подписал запис на заповед за 7000 лв. В нея лихви не се споменавали, но според димитров уговорената горница била 6%. Според показанията на разпитаните до момента свидетели обвиненият в лихварство Румен Кузманов поставял надценка в широк диапазон, който стигал и до 30%.  

7 000 лв. с 6% лихва взел в заем бургазлията Христо Димитров от обвинения в лихварство Румен Кузманов и 2 години плащал всеки месец по 360 лв. само за да покрива лихвите си. На финала срещу него било заведено изпълнително дело от Кузманов и въз основа на запис на заповед съдът запорирал част от заплатата му в полза на Кузманов.

Това разказа днес пред окръжните магистрати Димитров, който бе разпитан като свидетел в процеса срещу Кузманов. Прокуратурата го обвинява, че раздавал незаконно кредити и прибирал от тях тлъсти лихви.

Според показанията на разпитаните до момента свидетели Кузманов поставял лихви в широк диапазон - от 6 до 30%.  

Пред съда Димитров заяви, че поискал от Кузманов първо 4 000 лв., а след това още 2 хил. В записа на заповед обаче той е положил подписа си под сумата от 7 бона. Уговорената лихва била 6%. "Аз съм го видял този документ за секунди, но сигурно е така", несигурно заяви Димитров. Той обясни, че докато работел плащал по 360 лв. месечно, за да покрива лихвите. Това продължило цели две години. После Димитров останал без работа и спрял да плаща. 

Заради подписаната от него запис на заповед Кузманов завел изпълнително дело и в момента върху минималната заплата на Димитров тегне запор от 20 лв., които му се спират вече 12 месеца.

"Всички тези лихви, аз съм си върнал дълга, нямаме нито договор, нито нищо", изропта пред съда Димитров. Съдът обаче отбеляза, че записа на заповед, която той е подписал има много по-голяма тежест и вътре не се споменава нищо за лихви и вече върнати суми.

След като спрял да плаща редовно Димитров получил и заплахи от Кузманов. Според свидетеля обвиняемият го нарекъл боклук пред жена му, след което му заявил, че ще намери начин да си вземе парите като му изпрати мутри.

"Уплаших се и подадох жалба, повече не ме потърси", завърши разказа си Димитров.

Според версията на Кузманов обаче именно Димитров се занимавал с незаконно лихварство. "Той ми каза, че неговите длъжници не са му се изплатили и когато си получи парите от тях, тогава ще върне дълга си към мен", заяви Кузманов.

Общо 5 свидетели разказаха днес за отношенията си с обвиняемия пред състав на Бургаския окръжен съд. Сред тях бяха и братята Христо и Стойко Томови, чиито баща бил сред длъжниците на Кузманов.

Вчера в късния следобед в съда лъсна информацията, че докато дължал крупна сума на Кузманов Томов - старши бил отвлечен за няколко дни.

Той обаче бе категоричен, че не се съмнява Кузманов да стои зад това. Същото потвръди днес и синът му Христо. Пред окръжните магистрати той разказа, че след като баща му изчезнал заедно с брат си започнали да звънят на познатите му и да питат за него.

В тази връзка Христо се срещнал и с Кузманов. "Той беше притеснен за баща ми, не знаеше къде може да е, в края на разговора ми сподели, че баща ми дължи пари на различни хора, включително и на него, показа ми тефтер, в който срещу името на баща ми беше записано, че е взел 5 000 щатски долара", разказа Христо.

В старанието си да бъде акуратен пред съда младият мъж се бе подготвил с листче, на което бе записал за срещите си с Кузманов и кога какви пари му е връщал. Той обаче не можа да си спомни дали при предаването на част от парите е присъствал и банкер от Бургас, който като частно лице също дал пари на баща му.

Младият мъж обясни, че върнал на Кузманов веднъж 8500 $ - главницата от 5 бона и лихва, дал му и 1200 лв., които били лихва върху взетите 15 бона. После сестра му Емилия дала още 5 000 лв. "Ние не признаваме лихвите, затова казахме, че повече пари няма да връщаме", допълни Христо. Той заяви, че Кузманов не го е заплашвал, но често му звънял по телефона да го пита кога ще се изплати остатъкът от сумата.

Делото срещу него продължава и утре.