Откриха миро от Св. Николай в Созопол

Архив Бургас

19-09-2012, 17:42

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Археолози предполагат, че са намерили миро от Свети Николай Чудотворец при проучванията на едноименния храм в Созопол, съобщи пред медии шефът на НИМ Божидар Димитров.

По думите му в олтарната част на созополската църквата Свети Николай Чудотворец е открито малко гърненце с капак, съдържащо течност.

Димитров направи сензационното съобщение след разговор с ръководителя на проучванията арх. Димитър Недев, директор на Историческия музей в Созопол. 

Шефът на НИМ припомни, че преди две години – още като министър без портфейл, е поискал мощи от Св. Николай Чудотворец от Италия, където светецът е погребан. Тогава обаче го отрязали, защото погребалният саркофаг е зазидан. Затова пък всяка година на 8 май изтичало миро, което се събирало в малки богато украсени шишенца за църкви, които искали да ощастливят:

„Тогава ни дадоха две такива шишенца, едното от които е за новостроящата се църква. Църквата, която се проучва, е строена през VІ век, разрушена, а през ХІ век – въздигната наново. Аз предполагам, че по-скоро при построяването й през ХІ век са изискали това миро и са го поставили там”, допуска Димитров.

“Вече сме съобщавали, че при проучванията на тази църква са намерени три императорски печата – на Василий Българоубиец, на Теодора и още един. Очевидно тази църква е била под покровителството на императорите и те са могли да изискат свето миро, което има стойността на свети мощи”, убеден е историкът. /БЛИЦ