Искаме орден за храброст за героя Любен!

Архив Пловдив

20-09-2012, 11:55

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Младият мъж спаси от взрив Долна махала, вчера бе погребан в родното си село

Хиляди пловдивчани и хора от региона искат Любен Буков да бъде удостоен с орден за храброст посмъртно. Писмо затова вече е изпратено и до Министерски съвет и до президента Росен Плевнелиев.

33-годишният мъж почина преди два дни от полиорганна недостатъчност. Той спаси от голяма трагедия хиляди хора в село Долна махала. Вчера майка му, брат му Андрей, приятели и близки от родното село Брестовица си взеха сбогом и го изпратиха по последния му път на земята.

На 10 септември над 70 % от тялото на Любен обгоря жестоко по време на инцидент на бензиностанция в село Долна махала. При зареждане на цистерна изтича газ, всичко около него се възпламенява. Въпреки опасността от взрив, смелият мъж се хвърлил в огъня, за да спре изтичането на газ. Любен спасява селото.

"Затворих крана, но изгорях аз!", казало момчето минути след трагедията.

Павел Иванов е член на гражданската инициатива "Да удостоим Любен Буков с орден "За храброст" (посмъртно)". В електронната поща на ПловдивУтре той ни изпрати копие на писмото, вече изпратено до Министерски съвет и до министър-председателя Бойко Борисов, с копие до президента Росен Плевнелиев.

Ето част от писмото:

“Уважаеми г-н министър-председател,

Както знаете, Любен Буков рискува живота си, спаси от взрив село Долна махала, Пловдивско, и вчера почина в Университетската болница в Пловдив. При източването на газ от цистерната на камиона, която той е управлявал, към резервоара на газстанцията избухват пламъци. Въпреки опасността от взрив, смелият шофьор грабнал дрехи и подръчни материали от кабината на возилото и потушил огъня. "Въпреки, че бил целия обгорен, той успял да врътне крана и да спре изтичането на газ, иначе трагедията щеше да бъде голяма", коментираха полицаи.

Ние, членовете на инициативния комитет за удостояване на Любен Буков с медала "За Храброст", се обръщаме към Вас и искаме Вашата подкрепа в това начинание. Искаме да предложим на Министерския съвет да вземе на свое заседание Решение за удостояване посмъртно на героя Любен Буков с орден "За Храброст".

Имаме нужда от Вашата подкрепа!

Нека застанем заедно и да покажем, че България знае и може да цени героите си!..."

Според Закона за ордените и медалите на Република България "с орден "За храброст" се награждават военни и граждански лица за проявена храброст и героизъм в полза на българското общество и държава."