Обвинителният акт за убийството на Виолета от Сарафово - готов

Архив Бургас

20-09-2012, 10:05

Снимка:

БургасУтре, архив

Автор:

Нели Иванова

Всичко от Автора

“Все още не са готови резултатите от последните две експертизи, когато и те са завършени, обвинението ще бъде предявено”, обясни за БургасУтре наблюдаващият прокурор по делото Йорданка Дачева. Поръчаните съдебни изследвания са проби от кръвта и урината на Иванов, които трябва да покажат дали той е употребил алкохол или някакви наркотични вещества във фаталната нощ

Обвинителният акт срещу 30-годишния Тодор Иванов, който застреля в гръб бившата си съпруга Виолета навръх рождения й ден, е готов и предстои да бъде предявен на страните в процеса, научи БургасУтре.

“Все още не са готови резултатите от последните две експертизи, когато и те са завършени, обвинението ще бъде предявено”, обясни за БургасУтре наблюдаващият прокурор по делото Йорданка Дачева.

Поръчаните съдебни изследвания са проби от кръвта и урината на Иванов, които трябва да покажат дали той е употребил алкохол или някакви наркотични вещества във фаталната нощ на 23 юли, когато ликвидира съпругата си с няколко изстрела в гърба.

Както БургасУтре вече писа Виолета, която остави две дечица на 3 и 5 г., бе гръмната навръх 31-вия си рожден ден. Убийството потресе жителите на бургаския кв. Сарафово буквално дни след кървавия атентат на летището.

Само щастлива случайност предотвратила възможността от куршумите на Тодор да пострада и братът на убитата - Камен. Свидетели на драматичната случка разказали пред разследващите, че след като гръмнал жена си Тодор насочил оръжието към младия мъж, но пищовът засякъл и не произвел изстрели.

Минути по-късно няколкото близки, с които Виолета празнувала 31-годишнината си, се нахвърлили върху стрелеца и го обезвредили до пристигането на полицията. Ден след това покрусеният баща на Виолета разказа пред БургасУтре, че Тодор и преди е заплашвал жена си със саморазправа, не подминал и тъщата.

В съда пък стана ясно, че секунди след изстрелите Тодор с усмивка заявил "Трябваше да го направя". По данни на разследващия прокурор той се е крил в тъмната част от двора на къщата повече от час, изпушил е 4-5 цигари, докато дебне завръщането на жена си, за да нанесе своя удар.

Той е обвинен в умишлено убийство, осъществено с изключителна дързост, упоритост и жестокост. По този текст от закона го грозят минимум 15 г. решетки, най-тежкото наказание пък е доживотен затвор без право на замяна. 

Съществува обаче и вероятността Иванов да признае вината си, да поиска съкратено съдебно следствие и да приеме всички факти и обстоятелства по обвинението. В такъв случай магистратите няма да разпитват свидетели, а на финала според законовите нормативи присъдата може да бъде занижена.