Химичен и спектрален анализ казват за мирото на Св. Николай

Архив Бургас

20-09-2012, 10:47

Снимка:

община Созопол

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Ценната ампула е намерена в абсидата на ранната църква, най-вероятно където е стояла светата олтарна маса. “Ситуацията е подобна на тази, при която проф. Казимир Попконстантинов откри мощите на св. Йоан Предтеча", обясни проф. Димитър Недев. 

Спектрален и евентуално химически анализ на пръстта са част от изследванията, с които учените ще докажат или не хипотезата, че керамичната ампула, която бе открита вчера в Созопол, съдържа миро на Св. Николай Чудотворец, научи БургасУтре.

Очаква се в събота или неделя в морския град да пристигне проф. Божидар Димитров, вероятно с него ще бъде и премиерът Бойко Борисов.  След това трябва да започнат първите изследвания на керамичния съд, който веднага предизвика огромен интерес.

“Керамичната ампула е била поставена в средата, леко изнесена напред в абсидното пространство в така наречения манастир “Свети Никола” в Созопол”, каза за БургасУтре директорът на местния музей проф. Димитър Недев.

На мястото на църквата са разположени два храма, един върху друг. Южните им стени се припокриват напълно и според експерите става въпрос за две едноименни църкви, най-вероятно построени в различен период от време.

Ценната ампула е намерена в абсидата на ранната църква, най-вероятно където е стояла светата олтарна маса.

“Ситуацията е подобна на тази, при която проф. Казимир Попконстантинов откри мощите на св. Йоан Предтеча. Находката е много добре фиксирана. Ампулата е намерена в малка ниша, споена е с хоросан. Поставянето на този предмет е свързано с изграждането, може би със светеца, на когото е посветена църквата”, допълни археологът.

Засега специалистите са сигурни, че става въпрос за предмет, свързан с християнството. Те са убедени, че находката е била ценна, защото е поставена на важно място в ранната църква. Все още обаче не може да се твърди, че е миро или фрагмент от свети мощи.

Експертите ще са категорични какво точно представлява субстанцията след като се изследва допълнително.

“Вижда се пръст, поне засега не виждаме кости, но не можем да интервенираме вътре в съдържанието, защото това би затруднило бъдещите изследвания”, обясни проф. Недев.

Спектрален и евентуално химически анализ на пръстта са част от бъдещите изследвания на уникалната находка. Според Недев е възможно ценната ампула да е попаднала по нашите земи подобно на поисканото от проф. Божидар Димитров миро на Св. Николай от Италия.

Става въпрос за зазиданите мощи на светеца в Бари, от които всяка година на определена дата изтича миро. След отказ за костица от светите мощи патриаршията изпрати у нас две шишенца с ценната течност, които се съхраняват в църквите в Черноморец и Созопол. Много е възможно това да се е случило и преди векове, предполагат експертите.

Със сигурност археолозите могат да твърдят какъв е периодът на изработка на керамичния съд. “Ампулата е съвсем обикновена. Този период, VI началото на VII век, е много близък до ранното християнство, където няма пищност и изработките са семпли”, обясни още Недев.

Какви интересни находки откриха още археолозите в Созопол четете тук