Искат проверка на следовател заради показания по делото "Кузманов"

Архив Бургас

20-09-2012, 12:48

Снимка:

БургасУтре, архив

Автор:

Нели Иванова

Всичко от Автора

Свидетелят Янчо Панайотов - Чайката заяви, че за няколко минути той бил заедно с кумеца си Николай Гюров в стаята за разпити, самият той не е давал писмени показания, а след като протоколът бил изготвен показанията не са му били изчетени, нито той самият направил това преди да положи подписа си отдолу.

"Протоколът от днешното съдебно заседание ще бъде изпратен в софийската прокуратура, там ще преценят дали разследващият си е позволил волности или свидетелят", това отсече съдия Катя Господинова, председател на състава в процеса срещу обвинения в лихварство Румен Кузманов.

Причина за това станаха свидетелските показания на Янчо Панайотов, по прякор Чайката, който заяви, че е взимал пари в заем от Кузманов, но никога не е плащал лихви по тях. Заради явните противоречия с казаното от него в хода на досъдебното производство наблюдаващият прокурор Йорданка Дачева поиска разказът на Панайотов пред следовател да бъде прочетен в съда и присъединен в кориците по делото.

Оказа се, че при първоначалния разпит Чайката заявил точно обратното - взимал е пари, но с лихва и подписвал запис на заповед. Запитан от съда къде е истината Панайотов възкликна "Някъде по средата", след което категорично заяви, че върху заетите от Кузманов суми не е плащал лихви и не е чел протокола от разпита пред следовател, въпреки че го е подписал.

В отговор на въпроси от адв. Пенка Мутафчийска, която организира защитата на Кузманов, Панайотов каза още, че за няколко минути той бил заедно с кумеца си Николай Гюров в стаята за разпити, самият той не е давал писмени показания, а след като протоколът бил изготвен показанията не са му били изчетени, нито той самият направил това преди да положи подписа си отдолу.

Заради това съдът реши протоколът от днешното заседание да бъде изпратен в софийската прокуратура, откъдето да направят проверка на случая.

Още трима свидетели застанаха пред съда днес и разказаха аналогични истории за познанството и отношенията си с подсъдимия Кузманов.  Делото продължава и утре.