Общинарите в София ще плащат за синя зона

Архив София

21-09-2012, 08:22

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Търсят място за колите им по време на заседанията.

Общинските съветници от София вече няма да паркират безплатно личните си коли в синя и зелена зона, пише в. "Монитор".

Свободен достъп до ограничените за спиране райони вече ще има само за служебните коли, но ако са собственост на общината или ако се ползват от звената на общинска издръжка. Това реши вчера градският парламент на столицата с 41 гласа „за”, един против, а част от представителите на БСП не участваха в гласуването.

Това беше вторият опит за отмяна на привилегията.

Миналата седмица срещу отнемането на безплатните карти скочиха от опозицията и бяха подкрепени от 6 представители на ГЕРБ. Този път единственият съветник, който гласува „против”, беше Екатерина Йорданова от ГЕРБ. Предишният път тя се въздържа.

„ГЕРБ е демократична партия и никой не диктува на другия как да гласува”, коментира тя.

Миналия път един от шестимата представители на ГЕРБ, които подкрепиха опозицията за запазване на привилегията, беше актьорът Робърт Янакиев от ГЕРБ. Сега той обясни, че хората го спирали по улиците възмутени от това, че синята зона поскъпва двойно, а съветниците паркират без пари.

Според опозицията истинският проблем са не картите за безплатно паркиране на общинарите, а недостигът на места и поскъпването на синята зона. Съветниците можели да си плащат престоя на колите в центъра, защото годишно им се полагат 800 лева за служебни нужди, но от друга страна, част от тях пак щели да отиват в общинската хазна.

На критиките на червени и сини Малина Едрева, шеф на съветниците от ГЕРБ, отговори, че авторитетът на институцията не се дължи на картите за безплатно паркиране. „След като променяме правила, трябва да изтърпим и неудобствата, както хората, които са ни гласували доверие”, каза тя. Едрева обяви, че този месец паркираните автомобили в центъра са намалели с 43% спрямо май т.г.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков обеща, че ще намери начин общинарите да има къде да си паркират колите, докато заседават. Той се ядоса на някои от изказванията на своите колеги и се обърна към тях с думите „Държите се като обидени ученици!”

В хода на дебатите имаше много предложения от СДС и ДСБ, но всички те бяха отхвърлени от мнозинството.