Условни присъди за влака–ковчег "София-Кардам"

Архив София

21-09-2012, 13:35

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Обвиняемите и БДЖ дължат по 100 хил. лева кръвнина на роднините на жертвите

Тримата подсъдими по делото за пожара във влака "София-Кардам", в който през 2008 г. загубиха живота си девет души, получиха условни присъди.

Днес Великотърновският апелативен съд намали присъдата на шафнера на влака Георги Георгиев от 12 г. на 3 г. и на началник-влака Иванка Костадинова от 8 г. на 2 г. и 6 месеца.

Отменена бе присъдата, в която директорът на "Спални и специални вагони" в БДЖ Георги Иванов бе признат за невинен. С решението на магистратите той също получава осъдителна присъда, след като съдът отчете, че неговата заповед за поставяне на щифтове на вратите на спалните вагони е допринесла за трагичния инцидент във влака. Иванов получава 1 година и 6 месеца лишаване от свобода.

Тъй като наказанията и на тримата не са по високи от 3 години затвор, а и не са осъждани в миналото си, съдът им отложи условно изтърпяването им с изпитателни срокове от три до пет години.

Великотърновският апелативен съд обаче призна всички заведени граждански искове от близките на загиналите.

Така Георгиев, Иванов и Костадинова, солидарно с БДЖ "Пътнически превози" ще трябва да платят по 100 000 лева на всеки от почернените роднини.

Решението подлежи на обжалване и протест пред ВКС.

"Не мога да съм доволен от присъдата и ще обжалвам", категоричен бе шафнерът Георги Георгиев.

"Съвестта ми е чиста, направих всичко възможно, за да спася хората във влака. Невредими излязоха 26 души", категоричен бе той.

"Шокирана съм от това решение. В никакъв случай това не е справедлива присъда", сподели през сълзи Дора Вичева, майка на загиналия във влака Даниел Вичев.

Sofiautre припомня, че в огнения ад на 28 февруари 2008 гзагинаха 9 души, други 10 бяха тежко ранени. Пожарът възникна в кушет вагона, където страничните врати били заключени с каре и щифт. В паниката ранените пътници скачали през счупените прозорци.