"Определен процент" скок на заплатите и в МО

Архив София

21-09-2012, 15:22

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Ангелов обаче не знае с колко, но пък знае, че ще е от догодина

След като вътрешният министър Цветан Цветанов обяви по-рано днес, че заплатите на служителите в МВР може да се повишат с до 7% от догодина, това сега стори и колегата му в МО.

Аню Ангелов обаче бе по-постелив и не определи точна цифра, а заговори само за "определен процент".

"До края на месеца смятам, че ще постигнем консенсус и ще има определен процент на увеличаване на възнагражденията на военнослужещите, но какъв ще е той, ще се реши при обсъждането на бюджета", каза той.

"Все повече, в резултат на неформалните разговори, които имаме с Министерството на финансите, и лично аз с министър Дянков, постигаме постепенно сближаване на позициите. Най-напред по един основен въпрос – що е то привилегии, що е то компенсация", обяви Ангелов.

Военният министър призна, че има само една привилегия, която не е характерна за армиите от страните членки на НАТО и ЕС, а именно, че военнослужещи и други социални групи имат право да се пенсионират само на основание на осигурителен стаж, без да имат възраст, за да получат пенсия.

"Това е единствената привилегия, за която сме съгласни с Министерството на финансите, че е привилегия. Всичко останало е компенсация в паричен вид на нарушаване на условията за служба и труд и също така за компенсиране на доброволния отказ от граждански права, ставайки военнослужещ", обясни той.

Думите на Ангелов идват ден, след като финансист №1 на държавата се обърна към МВР и МО с думите, че повишения на заплатите и в двете министерства ще има само тогава, когато бъдат премахнати привилегиите на работещите в тях.

"Ако силовите ведомства се откажат от дългия платен отпуск на служителите си и големия брой заплати при пенсиониране, ще има ресурс за увеличение на заплатите в МО с 5,8%, в МВР - с 11,7%, и в ДАНС - с 12%", пресметна Симеон Дянков.