Кристалина Георгиева: Станете доброволци

Мисия Варна

21-09-2012, 17:22

Снимка:

© Impact Press Group

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

ВИДЕО: Кристалина Георгиева - европейски комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, изнесе лекция на откриването на учебната година в Икономическия университет във Варна

Бъдете смели. Станете доброволци!

Тези и други провокации отправи днес Кристалина Георгиева - европейски комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, към студентите от Икономическия университет във Варна. Тя беше гост на най-стария икономически ВУЗ в България за откриването на учебната година.

Пред студентите г-жа Георгиева говори на тема: „Европейската реакция на кризи в свят на бурни промени“. Лекцията й, поднесена с много хумор и провокации към публиката, включваше освен красноречива статистика, но и впечатляващи разкази за срещите на българския комисар със страдащи хора по цял свят. (Цялата лекция можете да видите и чуете във видео записа в края на статията).

"Европа не е имунизирана срещу природни бедствия", подчерта Кристалина Георгиева. На стария континент само за последните 10 години 93 803 души са станали жертви на бедствия, които са причинили 150 млрд. евро икономически загуби. В същото време 1 лев, похарчен за превенция срещу кризи спестява от 4 до 7 лева щети от природни стихии.

В началото на 2014 година предстои да заработи в пълен размер инициативата "Европейски доброволци на помощ". Вече са в действие пилотните проекти по нея. Затова комисар Георгиева покани студентите да се включат и да участват в хуманитарни мисии в различни точки на света.

Гостенката коментира инвестиционните проекти, реализирани в университета преди началото на новата академична година. „Възхищавам се от това, което сте направили в условия на криза. Не ми стига въображението да си представя какво ще направите, когато кризата свърши“, заяви тя.

За тази учебната година Икономическият университет вложи почти 2,5 млн. лева за подобряване на материалната база: мащабен ремонт на двете най-големи зали в основната сграда на бул. "Княз Борис I", ремонт на кухненския блок във Втори корпус, цялостна модернизация на Спортния комплекс.

С ремонта и с новото оборудване на баскетболната зала са изпълнени всички изисквания на Българската федерация по баскетбол за провеждане на национални срещи. Преди началото на новата учебна година беше учреден Спортен клуб към Икономически университет – Варна, който ще работи за членство на университета в Националната баскетболна лига. Амбицията е мъжкият отбор на ИУ-Варна да завоюва челно място на първия полусезон в държавното първенство по баскетбол в А група мъже.

През учебната 2012/2013 година първокурсниците бакалаври в ИУ-Варна са 2748. Магистрите - новоприетите заедно с продължаващите обучението си през 2012/2013 учебна година, са 2500.

За Варна, ролята на туризма, бедствията на България, озоновата дупка, ролята на държавата, ЕС и общината четете в понеделник в ексклузивно интервю на комисар Кристалина Георгиева за ВарнаУтре.бг.

ВИДЕО: Лекция "Европейската реакция на кризи в свят на бурни промени“