Бургаски депутат в законопроект за ясни критерии при наградите за особени заслуги

Архив Бургас

21-09-2012, 11:23

Снимка:

globusnews.net

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Законопроектът вече премина на първо четене в пленарна зала. Целта му е да бъдат строго определени условията и редът за даване на предложения и за предоставяне на наградата

Нов закон, който да регулира държавната парична награда за постижения и принос към страната ни, ще бъде предложен за обсъждане в парламента, съобщи бургаският депутат Вяра Петрова, която е член на парламентарната Комисия по труда и социалната политика.

„Законопроектът вече премина на първо четене в пленарна зала. Целта му е да бъдат строго определени условията и редът за даване на предложения и за предоставяне на наградата на тези граждани. Един от важните моменти е въведеното определение за понятието „особени заслуги”, което включва изключителни постижения и цялостен принос в съответната област. По този начин награждавани ще бъдат лица във всички области на обществения живот култура, наука, спорт, здравеопазване”, заяви тя. 

Новият закон включва три вида награди – пожизнени, периодични и еднократни. Периодичната и пожизнената държавна парична награда ще се предоставя с решение на Народното събрание по предложение на Министерски съвет. Еднократната пък ще бъде давана по предложение на министър-председателя и с решение на МС.

„Предложенията за награждаване могат да правят органи на централната и местната власт, научни организации,висши училища, юридически лица с нестопанска цел и инициативни комитети. Въвеждането на обсъдената правна регулация дава основание за отмяната на чл. 91 от Кодекса за социално осигуряване. която урежда реда за отпускане на пенсия за особени заслуги", уточни Петрова

Според нея главният мотив, по който инициаторите на законопроекта са се водили при промяната на действащата в момента правна уредба е, че при отпускане на тези пенсии не се отчита осигурителният принос.