Рок фест в памет на Ангел и Павел раздели Катуница на две

Архив Пловдив

22-09-2012, 15:59

Автор:

Анастасия Близнакова

Всичко от Автора

Полицаи продължават да пазят двора с разрушената къща на Кирил Рашков

Ден преди годишнината от трагичните събития в Катуница, когато Ангел Петров бе жестоко прегазен от роми, приближени на фамилия Рашкови, в селото обстановката е спокойна. Няма много хора по кафетата в следобедните часове. Всеки върши къщната си работа или тази по двора. Такава видя обстановката наш репортер.

На стадиона вече почти е издигната сцената за днешния рок фест, организиран от кмета Красимир Юруков. Събитието е замислено в памет на Ангел и Павел. Наш репортер свари кмета на мястото. Той даваше последни наставления къде да бъдат разположени транспарантите „Няма да забравим!“ и „Да опазим децата на България“. В селото се говореше, че тъй като концертът ще е в памет на загиналите младежи, няма да има алкохолни напитки и събитието няма да се превръща във веселие. Противно на очакванията до сцената вече има каравана за бира и кебапчета, маси и чадъри, сергия за понички.

Близките на загиналите момчета споделиха пред ПловдивУтре, че няма да присъстват на рок феста. „За нас е важно утре да направим панихиди и шествието от кметството до лобните места. Няма да саботираме рок феста, но не мислим, че това е удачният начин да почетем смъртта на децата”, каза за ПловдивУтре Веселин Христов, вуйчо на убития Ангел. „Имам много работа по подготовката и организацията на помена на Павел. Детенцето ми заслужава всичко да мине добре”, бе коментарът на Райна, майка на Павел.

Немалка част от катунчани споделят мнението на близките и казват, че ще се радват да има рок фест в селото, но на друга дата. „Рок музиката е символ на протеста, но ние вече изразихме недоволството си от беззаконията на ромската фамилия пред съда. И така според нас трябва да протестират българите – гласно и явно. Нали за това уж живеем в демократична страна”, коментират хората от Катуница. Сред местните не липсват и привърженици на идеята за музикалното събитие, но го изразяват сдържано.

В същото време пред една от къщите на Кирил Рашков, която е напълно разрушена, неотлъчно дежури полицейски патрул. Служителите на реда скочиха, когато се доближихме до железните порти на Рашкови. „А, извади фотоапарат и снима”, с облекчение си казаха те. Може би очакваха да извадим нещо друго.

И те самите не знаят колко още ще стоят пред ромския имот. На въпроса ни защо е нужно държавата да изразходва човешки ресурс, за да се дежури до една вече напълно разрушена къща, те отговориха: „Пазим на Царя имота. Заплашват Рашков”. Кой обаче заплашва осъдения цигански бос не пожелаха да кажат. И дори да е така, Рашков в момента излежава присъдата си за заплаха за убийство, отправена към Веселин Христов.

На чешмата, която се намира на самия вход на стадиона в Катуница, вече е поставена паметна плоча с надпис „Ангел и Павел. Няма да забравим!”. „Направехме я за годишнината от трагичната им смърт, а днес в 17, 30 часа свещеник ще я освети” уточни Юруков. Тогава се очаква да пристигнат и групите „Рокарола“, „Хеад Стоун“ „Войс анд фингърс“ и „Зуум“. Стартът на „Рок-фест Катуница 2012“ е обявен за 19 часа.