Честит Ден на Независимостта, Българийо!

Архив София

22-09-2012, 09:17

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Отбелязваме 104 години от паметната за Родината дата.

Днес България празнува 104 години от обявяването на своята Независимост.

По традиция празникът се отбелязва с тържествена заря-проверка във Велико Търново, където на този ден през 1908 г. в черквата "Св. четиридесет мъченици" е обявена независимостта. Мястото е избрано специално, за да се подчертае приемствеността със средновековната българска държава. България е обявена за царство, а княз Фердинанд I приема титлата "цар на българите".

По случай празника във Велико Търново са подменени 100 национални флага и 30 знамена. Новите флагове са поставени върху фасадите на сградите по улиците "Независимост", "Стефан Стамболов", "Иван Вазов", "Никола Пиколо" и площад "Велчова завера". Освен това три празнични транспаранта ще бъдат монтирани на ул. "Независимост" и около църквата "Св. 40 мъченици" и Западен пътен възел. Отпечатани са и 1000 хартиени знамена за участниците в празничното шествие. Цветна арка, украсена със знамена, е монтирана на площад "Велчова завера", както е било преди 104 години, пише "Дневник".

В тържествената заря-проверка на площада "Цар Иван Асен Втори" ще се включат председателят на парламента Цецка Цачева, министърът на отбраната Аню Ангелов и народни представители.

Денят на обявяването на независимостта на България се чества като официален празник на страната от 1990 г.