Ретро коли уникати дефилираха в грандиозно шоу (снимки)

Архив Пловдив

23-09-2012, 17:44

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Диана Бикова

Всичко от Автора

Автомобили за милиони събраха очите на пловдивчани

Форд Т (произведен през 1910 г.), Берлие (1928 г.), Рокни Студебейкър (1930 г.), Форд Таунус (1939 г.), Мерцедес Аденауер (1950 г.), Бентли (1954 г.), Ягуар ХК (1955 г.), Рено Алпин (1968 г.), Форд Мустанг (1969 г.) и много други стари марки коли и мотоциклети дефилираха в Пловдив за 20-годишния юбилей на Автомобилен клуб “Ретро” – Пловдив.

Повечето от колите уникати са единствена бройка у нас, а в частните колекции в света от тях има единици. Голяма част от притежателите на бижутата на четири колела са хора със сериозна обществена позиция и успешен собствен бизнес.За пръв път ретро автомобилите се представят по атрактивен начин – шоуто стартира с почетна обиколка на града и завърши на пл. “Централен”.

Специалната награда “Звезда за най-елегантен автомобил” бе присъдена от патрона на празника – кмета Иван Тотев, на Алфа Ромео Дуето Спайдър от 1966 г. Вицекметът Стефан Стоянов връчи купата за най-стар автомобил на 102-годишния Форд Т.

Специални подаръци бяха раздадени в седем категории – автомобили от Англия, от Германия, от Франция, соцавтомобили, коли от САЩ, от Италия, мотоциклети.

В първия раздел награди получиха Бентли на Стоян Петрунов от София, Ягуар ХК на Свилен Кръстанов от София и Ягуар XJ на Георги Петков от Пловдив.

От немските автомобили на първо място бе класиран Мерцедес 300 D Аденауер на Антон Костадинов от Перник, следван от Мерцедес Фау 170 на Гено Иванов от Стара Загора и ДМК кабрио на Краси Самарджиев от Благоевград.

Безспорен победител сред френските автомобили бе Берлие-то на варненеца Николай Колев. В призовата тройка влязоха Ситроен DS 23 на Петко Вълканов от Хасково и Рено 16 TS на Христо Папачев от София.

Сред най-очакваните награди бяха отличията за соцавтомобили. Първото място бе присъдено безапелационно на Москвич 401, произведен през 1950 г., собственост на Младен Желязков от Варна. Втори бе класиран Вартбург 312 на Георги Георгиев от Ямбол. Освен че е най-новият член на пловдивския клуб “Ретро”, Георгиев е собственик и на стотина атрактивни мотоциклета. Класиката от соцвремената Варшава (1969 г.) на Момчил Габровски бе отличена с бронз.

Буик от 1972 г. на Румен Яков от София се пребори с Линкълн Марк ІV на Недялко Канов от Хасково и Линкълн Марк V от 1970 г. на Никола Христов от Пловдив за първото място в категория “Автомобили от САЩ”.

Фиат 1800 на Станислав Костадинов от Варна грабна купата при италианските ретро коли. Втори остана Алфа Ромео Спринт на Димитър Хаджиев от Перущица, а трети – Алфа Ромео GTV на Кирил Николаев от Хасково.

При мотоциклетите за най-красив бе избран BMW от 1959 г. на Краси Марковски, следван от Урал М 61 на отец Антон Добрев от Велинград и Ифа БК на Стоян Керкенезов от Пловдив.

Мотото на юбилея бе “Не карай пил”, независимо че всички отличени получиха освен купа и албум на Пловдив с неговата история и по една бутилка “Джак Даниелс” черен етикет. Водещ на празника бе Део. За доброто настроение допринесоха The Smugglers Collective, които пренесоха присъстващите в дните, когато тези коли са били в ежедневна употреба и ги потопиха в атмосферата на суинга и добрите стари времена.