Калдъръм кокони и занаятчии посрещат гости в Стария град

Архив Пловдив

24-09-2012, 11:37

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Този следобед започва Празникът на Старинен Пловдив

Калдъръм кокони, пременени с ретро грим и чадърчета, архивни снимки, изложби, концерти, филми и занаятчийски палатки с майстори са малка част от Празника на Стария град. Като се започне от днес та чак до неделя. Ще бъде един безкраен празник, не на шега разказаха организаторите.

Тесните калдъръмени улички и стари къщи, известни и не толкова популярни физиономии ще чакат пловдивчани и гости на града.

В 16.00 часа този следобед празничната програма започва с изложбата "Маски във Венеция" в Синята къща. Така италианският град поздравява нашия.

Това е и идеята на организаторите – да споделим наследството, да се покажем пред Европа.

Гвоздеят в едноседмичната програма ще бъде празничното шествие на 29 септември /събота/. Пред копчетата на пл. "Стефан Стамболов" канят всеки, пременен с капела, фусти и файтон. Предвождани от Духов оркестър ретро муцуните ще се отправят към Стария град. А там ги очаква мирис на филибелийски гозби и водещ Ути Бъчваров, със стари градски песни, танго и ансамбъл "Тракия", с неактуални фризури, костюми и още айлякчийски предизвикателства за всички.

На 27 /четвъртък/ близо 90 занаятчии ще се покажат около Лапидариума. В 17.00 часа ще бъде открито Първото пловдивско занаятчийско изложение с водещи Арнестина Шинова и Руслан Мъйнов. Освен че ще демонстрират занаята си, майсторите ще продават и направеното.

Занаятчийското изложение ще остане по улиците и следващите дни.

За първи път тази година организаторите се обръщат специално към младите хора. Студенти по туризъм, изкарали стаж около уредници и екскурзоводи, ще представят дипломните си работи. Някои от тях са свързани с Арменското наследство, други с възстановяването на стари къщи...28 млади художници от АМТИИ ще подредят своя изложба.

Познавате ли Стария град? Разберете в неделя. С карта в ръка ученици може да се включат в състезанието "Преоткрий Стария град". Всеки, който успее да събере печати от емблематични места, ще получи награда. Всички ще са победители, обещаха организаторите от общински институт "Старинен Пловдив".

Традиционният празник се организира от ОИ "Старинен Пловдив", Фондация "Пловдив 2019" и община Пловдив.

ТУК ВИЖТЕ ЦЯЛАТА ПРОГРАМА НА ПРАЗНИКА НА СТАРИЯ ГРАД