Стотици на шествието и за Павел от Катуница

Архив Пловдив

24-09-2012, 21:14

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Последните думи на младежа били за Ангел и че иска възмездие

С мирно мълчаливо шествие и със запалени свещи завърши деня в Катуница. В памет на второто загинало момче Павел Толев, който почина точно преди година ден след смъртта на приятеля си Ангел Петров, над 200 човека изминаха пеша пътя от кметството до лобното място на Павел.

Стотиците чаени свещи осветиха гранитената плоча на тротоара с името на младежа. И тази вечер шествието бе под надслов "Няма да забравим, няма да простим!". Вчера съпричастни от цялата страна направиха същия жест за годишнината от смъртта на 19-годишния Ангел.

Павел страдаше от порок на сърцето, но преди смъртта си лекарите и близките му разказват, че е бил активен и се е чувствал много добре. Мъката след зверската смърт на Ангел обаче го унищожава и сърцето му спира на метри от мястото на трагичната смърт на приятеля му.

Шествието отново спря за минута мълчание на три места – на автомобилния надлез, пред дома на Ангел и на лобното място на Павел. Няколко кратки, но силни думи за Павел изрече местният бунтар по душа Стоян Тютюнаров – Гагарин, един от тормозените и заплашвани хора от фамилия Рашкови. Той чул последните думи на Павел, чиято душа в най-тежкия ден за Катуница – 24 септември 2011г. е почерняла от мъка и безпомощност. Момчето въобще не помислило за собственото си сърце и здраве, говорело само за Ангел.

Тръгнало с шествието към палатите на Кирил Рашков. „Много го обичам”, казал Павел. По думите на Гагарин Павел би се радвал, ако истинските убийци на приятеля му получат възмездието си. Категоричен е, че българите имат робско подсъзнание. „Момчетата загинаха, но сега Катуница има свободен дух. Не се страхува да изразява мислите си на глас”, завърши той.

Най-близките на Павел останаха доволни, че повечето от присъстващите бяха младежи. „Възхитена съм от активността на младежта. Много вярвам в тях”, сподели майката на Павел – Райна.

По-рано през деня семейството на Павел направи помен на гробищата и раздаде курбан, жито и пита за душата на добродушния си непрежалим син.