Правилата за паркиране в София не са самоцел, твърди Любомир Христов

Архив София

24-09-2012, 12:02

Снимка:

Ивайло Божинов, Sofiautre.bg

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Стремежът е да се намали броят на колите в историческия център на столицата.

Правилата за паркиране имат една цел - да се намали броят на автомобилите в историческия център на София.

Това заяви заместник-кметът по транспорт на Столична община Любомир Христов.

Близо две години са продължили консултациите с други европейски градове, преди да бъде създадена новата наредба за паркиране в София, каза още той.

Това ще доведе и до ползи за икономиката – времето и разходите за придвижване в един град са важен фактор за увеличаване на добавената стойност.

До момента 4000 живущи в центъра са заявили и получили своите стикери за паркиране. Между 1-ви и 15-ти септември в столицата са паркирали с около 30% по-малко коли, показват данните. Буферният паркинг на „Цариградско шосе“ обаче остава с ниска заетост - около 50% или 600 - 700 автомобила на ден, което отчасти може би се дължи на ниска информираност за условията на ползването му. Други 2 буферни паркинга ще заработят съвсем скоро в кварталите „Лозенец” и „Надежда“, обясни Христов.

Работите по изграждането на кръгово движение до Телевизионната кула вървят по график и кръстовището вероятно ще бъде открито в края на ноември. Приоритет за следващата година пред Столична община е и цялостната рехабилитация на „Цариградско шосе“, която ще се извърши на етапи, но няма да наложи спиране на движението.

Столицата вероятно ще се сдобие и с 20 нови трамвая, нови автобуси и влакове за метрото, които ще бъдат закупени с европейски средства по съвместен проект с МОСВ. Така, освен по-чиста градска среда, софиянци и гостите на града трябва да получат по-добри и прогнозируеми условия за транспорт.