Бием Европата по корупция

Архив София

24-09-2012, 12:05

Снимка:

Ивайло Божинов, Sofiautre

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Даваме пари под масата без даже да ни ги искат

Месечното равнище на даваните подкупи в България е между 2 до 3 пъти по-високо от средните равнища на ЕС.

Това обяви Александър Стоянов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

В практически измерения, това означава, че имаме по 1500 такива "операции" на месец, поясни той и допълни, че тревожно се увеличава броят на гражданите, които дават подкупи, без да им бъдат искани.

Данните показват, че в процентно отношение водещите корупционни сектори са здравеопазването (38%) и полицията (20%).

"Оказа се, че в голямата част от случаите, инициатор на корупционните сделки е администрацията", конкретизира се статистикът.

По думите му поведението на администрацията е решаващо за това дали има или няма корупционни сделки.

"Това, което наблюдаваме в последните години е, че съпротивата нараства, но се увеличава броят на хората, които отиват с нагласата, че ще дадат подкуп", разясни той.

Според него институциите ни не са в състояние да се справят с един проблем, който е толкова широко разпространен в обществото - корупцията.

Стоянов смята, че трябва да се промени средата, в която действат обществото и институциите.

"Под това се разбира преструктуриране на интересите в различни сектори и области. Хората, преследващи собствените си интереси могат да предотвратяват корупцията", сигурен е той.

"В изследванията, които правим в Европа, много лесно се вижда, как политизацията на държавните администрации е много по-малка", каза Филип Гунев, старши анализатор към ЦИД.

Според него това, което в България е принцип на управление – всяко правителство да заменя целия висш административен ешелон, подхранва всички корупционни схеми.

"Това би станало много по-трудно, ако имаш една администрация, която е професионална и не се сменя с всяко правителство. В тази връзка това важи и за полицията, там също няма разграничение, те също са част от този политизиран механизъм", каза още Гунев.