НСО не иска полицейски правомощия

Архив София

24-09-2012, 12:30

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Шефът на службата за охрана подчерта, че всички трябва да спазват закона и да бъдат толерантни на пътя. Службата инструктирала служителите си да не затрудняват движението и да не изнервят другите шофьори, но според ген. Коджейков не трябвало за всеки инцидент с кортеж да се обвиняват само шофьорите на НСО.

НСО няма да глобява на пътя - службата няма полицейски правомощия и не може да санкционира шофьорите.

Това заяви в интервю за Дарик и.д. директор на Националната служба за охрана ген. Тодор Коджейков. В края на миналата седмица новите проектозакони за специалните служби бяха обсъдени при президента и забележките на политици срещу законопроекта за НСО бяха свързани тъкмо със записаните правомощия на държавните гардове.

По повод предвидената в проекта възможност НСО да налага санкции ген. Тодор Коджейков даде пример в кои случаи службата ще може да санкционира граждани, които не изпълнят разпореждания или не съдействат на гардовете.

„Един закон, ако не е обвързан с наказателните разпоредби, той е само пожелателен към тези хора, които трябва да изпълнят някоя разпоредба”, заяви Коджейков и подчерта, че почти няма закон, в който да не са заложени административно-наказателни разпоредби.

Примерно човек продава на сергия ножове или други хладни оръжия, ако в района предстои някакво мероприятие, служител на НСО след като се легитимира призовава търговецът да прибере оръжията за един час. Ако човекът не е съгласен, следва втора подкана от страна на служителя и ако и тогава лицето не изпълни разпореждането, му се прави протокол, обясни и.д. директорът на НСО като хипотеза за това кога службата ще глобява граждани. Той подчерта, че санкции ще може да налага само упълномощено за целта лице, а не всички служители на НСО.

НСО няма нито права, нито време да санкционира шофьорите

Запитан дали държавните гардове ще могат да санкционират и шофьори на пътя, ако не изпълняват разпореждане или не се подчинят на светлинните и звукови сигнали на преминаващ кортеж, ген. Тодор Коджейков беше категоричен, че това няма как да се случи.

„Как ще го спрем ние този автомобил, когато сме в движение, а освен това нямаме и такива правомощия по Закона за движение по пътищата”, заяви той. И допълни, че НСО при нужда може да информира органите на полицията и КАТ за недобросъвестно поведение на някой шофьор на пътя. „Но ние нямаме полицейски правомощия, служителите на НСО се занимават само с охрана”, подчерта ген. Коджейков.

По повод упрека на депутати по време на обсъждането на законопроекта, че НСО се е превърнало в „таксиметрова служба” към президента, ген. Тодор Коджейков посочи, че основната дейност на службата е охрана, а второстепенната й дейност е извършване на специализиран транспорт. „НСО не е транспортна служба - има си други служби и транспортни фирми”, допълни той.

Не бива при всеки инцидент на пътя да се обвинява НСО

По повод инцидентите на пътя, в които са замесени и кортежи на НСО, шефът на Националната служба за охрана подчерта, че всяка сутрин се правят инструктажи на шофьорите и в процеса на обучението им се набляга на това те да бъдат толерантни и да не създават предпоставки за пътно-транспортни произшествия.

„Искам да знае обществото – ние по всякакъв начин ще бъдем професионалисти и при всички случаи ще гледаме така да си вършим задълженията, че да не създаваме предпоставки за затрудняване или изнервяне на водачите”, каза ген. Тодор Коджейков.

По думите му винаги някъде ще има подобен инцидент. „Въпросът е да бъдем толерантни, всеки да спазва Закона за движение по пътищата, не всичко да се прехвърля на служителите на НСО. Не може за всеки инцидент да се казва, че са виновни служителите на НСО”, каза и.д. директорът на НСО. Според него от 10 инцидента, три били по вина на водачи на службата за охрана, а другите седем - по вина на други шофьори. „Не може всичко да се слага под един знаменател - трябва все пак и малко морал да има в цялата работа”, коментира още ген. Коджейков.

В друга държава щеше да се стреля по човек, насочил пистолет срещу министерска кола

Пред Дарик шефът на НСО беше категоричен, че службата нито иска, нито ще получи повече правомощия с новия закон. Целта е с него да се разпише всичко онова, което НСО върши като задължения през последните 20 години, подчерта ген. Коджейков.

Той обясни, че както и сега гардовете ще имат право при дейността си да задържат нарушители, но само до идването на полицейските органи. Както това е станало миналата седмица, когато пред колата на вицепремиера Цветан Цветанов се изправи мъж с пистолет.

„Това е хубав пример как работят нашите колеги в екстремална обстановка. Искам да благодаря на колегите, че са действали много професионално, много отговорно и не са създали нещо, което сега щеше да бъде на всички страници на вестниците и по всички  телевизии. А именно да се стреля по този човек. Ако е била ситуацията в друга държава, знаете какъв е щял да бъде изхода за този господин”, обясни той пред "Дарик".

Миналата седмица психично болен мъж насочи пистолет към кортежа на вътрешния министър. Служителите на НСО са реагирали моментално и са успели да предотвратят опита за стрелба. Оказа се, че пистолетът на нападателя е газов.