Алма матер прави мляко за столетници

Новините

24-09-2012, 05:54

Автор:

"Стандарт"

Всичко от Автора

Целебен мавруд и уникален мед в Геномния център на Софийския университет.

Свикнали сме да говорим за традиционните български продукти като за уникални. Въпреки че досега все още не сме патентовали почти никой от тях - като изключим горнооряховския суджук. От три години обаче учените в Алма матер се опитват не просто да осигурят патент, а да извлекат гена на уникалното, пише "Стандарт".

Да разгадаят онова, което прави, например, виното от Асеновград и мановия мед от Странджа наистина неповторими на чисто химично ниво. А когато декодират загадката, да защитят с генетични доказателства тезата, че българското мляко, например, е единствено по рода си. От което цените на най-бутиковите ни продукти ще скочат в пъти - защото уникално на езика на бизнеса значи скъпо.

Ето тук е генната банка, в нея ДНК може да се съхранява на практика вечно. Температурата е минус 20 градуса", разказва акад. Атанас Атанасов, докато ни показва перлата на Алма матер - Геномния център. "Все още никой не се е захванал да изчисли колко точно проби има вътре". И академикът посяга към един хладилник, на външен вид досущ като генните банки, и вади отвътре чепка грозде. "Опитайте го, това е най-добрият български сорт "Велика", в момента разгадаваме гена му". Не знам дали чепката, която ни подава, е вечна, но наистина е необикновено вкусна.
Геномният център на Алма матер е мястото, където технологиите от бъдещето са концентрирали усилията си в това да разгадаят древните кодове на българското. "Говорим, например, за мурсалския чай като виагра.
Нашата цел е да разкрием точните механизми, които въздействат на човешкия организъм по този или онзи начин, и които е заложил най-големият генен инженер - Господ", разказва акад. Атанасов.
Един от най-редките продукти, който вече е на пазара, е кисело-млечен пастет, който удължава живота. Името му е в унисон със задачата, която му е поставена - казва се "Столетник". "Създателят му проф. Христо Чомаков е посветил 35 години от живота си да открие точното съотношение, при което съставките в него въздействат най-благотворно на организма", разказва акад. Атанасов. Професорът, който е създал рецептата, вече е на 86 години и е най-добрата реклама за произведението си. То вече се прави от наша фирма за млечни продукти и дори се продава на едно място в столицата. Академик Атанасов с охота издава част от съставките - естествено, без най-важните секрети. "Включва се една трета кисело мляко, една трета извара и една трета зряло сирене. Тоест такова, което да е престояло поне 60-65 дни, а не онова, което най-често пълни магазините", казва той. Към комбинацията се прибавят лук, червен пипер и нерафинирано слънчогледово олио. Тайната е, че именно тези допълнителни добавки, действащи като антиоксиданти, помагат на полезните бактерии в млякото да живеят по-дълго. "Нашата задача е да проучим какво произлиза от смесването, какви нови вещества се появяват", разказва акад. Атанасов. Млякото има антибиотичен характер, а в допълнение може да се окаже, че се отразява благотворно и на болни от рак
Точно в момента учените провеждат проучвания заедно с Медицинския университет как се отразява продуктът на хора с онкозаболявания. "Ако се окаже, че пази от рак, това ще е една малка революция", казва скромно акад. Атанасов.
Всъщност млякото може да се консумира и като превенция - със сигурност пази имунната система. Пази и психиката от стреса, който, както казва академикът, може да ти докара някой зъл началник. А част от тайните на продукта идват и от мястото, където са пасли овцете - качеството на тревата в Балкана е едно, по полето друго, разказва Атанасов. И припомня, че още турският султан оценявал разликата - искал млякото и сиренето му винаги да бъдат от овце карнобатска порода.
На същия прецизен анализ е подложен и мановият мед от Странджа. Задачата там е да се открият неповторимите съединения, които, например, ги няма при същия мед в турската част на Странджа. Комбинирайки го с билки пък, учените на Алма матер успели са възстановят древна българска рецепта на 300-400 години. Е, има в нея малко "арабски мурафети", както казва акад. Атанасов, но на финала готовият продукт пази от тумори и сърдечно-съдови болести много по-добре от разни фитотерапевтични хапчета. Нарича се корвет-маджун и е смесица от манов мед и билки, част от които са вече на изчезване.
Друг от продуктите е целебно вино - мавруд от Асеновград. Гроздето, от което е направен, има неповторим състав и не се среща на други места в страната. Лечебният еликсир съдържа повече антиоксиданти, които елиминират свободните радикали. "Целта ни е полека да стигнем до бутикови продукти. Ако знам, че това вино наистина лекува, няма да дам 5 или 10, а 20 лева за него", казва академикът. "Няма да нахраним света, но ще намерим в него една ниша, която да е само наша. И за която чужденци и българи са готови да плащат скъпо". А по-крайната цел е персоналната геномика - тоест анализ на гените на самия човек и на това кои комбинации от храни и напитки са най-подходящи за него. В момента дешифрирането на човешките гени все още е скъпо удоволствие - от порядъка на няколко хиляди долара. Но, както става с всички нови технологии, до две-три години и то най-вероятно ще бъде съвсем достъпно, смята акад. Атанасов.