СРС-та и ефективни присъди за търговците на гласове

Мисия Варна

24-09-2012, 19:36

Снимка:

ВИКТОР ЧУДИНОВ

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Управляващите ударно търсят пари за облагородяване на Паметника на българо-руската дружба

Разследващите вече ще могат да подслушват политиците и техните екипи по време на избори, ако има съмнение за търговия с гласове

Това е залегнало в предложения от ГЕРБ проект за нов Изборен кодекс, съобщи днес депутатът Емил Радев, който заедно с някои от колегите си отчете свършеното през миналия политически сезон. Сред предложенията на управляващите е и изменение, което да остави в историята условните присъди за купуване на гласове. Така търговците и продавачите вече ще са заплашени от 1 до 6 г. зад решетките.

Вече ще има и ограничение в броя на застъпниците - по един на секция от всяка партия.
Сред най-значимите идеи е работата на Централната избирателна комисия да стане публично достояние и всичките й заседания да бъдат излъчвани на сайта й, а протоколите да се публикуват. Същото ще важи и за областните избирателни комисии.

До края на ноември да бъдат приети измененията, с които да бъде въведена 10-годишна абсолютна погасителна давност за лицата, които не са търговци, ще настоява Емил Радев.

Професионалните гимназии да останат държавни в случаите, когато става дума за структуроопределящи за региона отрасли или за развитие на селското стопанство. Такава във Варна е Морската гимназия. Това е позицията на народния представител Лиляна Христова при обсъждането на второ четене на Закона за предучилищното и училищно образование.

Ремонтът на Варненската опера ще приключи до края на ноември, обеща Даниела Петрова, която е председател на комисията по култура. Според нея има сериозно раздвижване на идеята за развитие на артзоните на паметника на Българо-руската дружба. Вече започнала работа по проекта, както и за осигуряване на пари за него.

Депутатът Димитър Атанасов пък оповести промяна в предложеното от него изменение в Закона за туризма. Досега той настояваше 30% от приходите от концесии на плажовете целево да бъдат харчени от общините за почистване и обезопасяване на останалите без стопани пясъчни ивици. Заради тежкото състояние на общините той смята в движение да поиска този процент да е 10, а разликата в сумата да се компенсира от глоби, наложени на концесионерите за неспазване на договора.