Проверката на здравен статус най-търсената услуга в НАП

Архив Пловдив

25-09-2012, 13:41

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Приемът и обработката на декларации се нарежда на второ място

Проверката на здравен статус е била най-търсената услуга в НАП Пловдив през лятото. Това показва анализ на данните за брой обслужени клиенти и видове ползвани услуги през месеците юли и август.

9 002 души са посетили НАП в Пловдив, за да проверят на място дължат ли и какви суми трябва да внесат за здравно осигуряване, така че да възстановят правата си на здравно осигурени.

Същата проверка може да се направи и чрез интернет в страницата на НАП на електронен адрес www.nap.bg само с въвеждане на ЕГН на лицето. В същото електронно приложение „Е-услуги със свободен достъп”, на разположение на клиентите е „Здравен калкулатор”, който изчислява с точност дължимите вноски за здраве и за стари периоди. Освен годината, при ползването на  калкулатора трябва да се уточни и дали лицето по това време е било например земеделски производител, едноличен търговец или самоосигуряващ се.

Приемът и обработката на декларации е била втората по търсене услуга в НАП Пловдив. През двата ваканционни месеца за подаване на декларации са дошли близо 5 200 души. На трето място се нарежда издаването на удостоверения за липса на задължения. Такива са поискали 5 108 души.