Батаклиев уволнява дисциплинарно стачниците

Архив Пловдив

25-09-2012, 17:38

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Диана Бикова

Всичко от Автора

Държавата ще преведе субсидия от близо 80 000 лева на “Градски транспорт”

Ангел Батаклиев подготвя заповеди за дисциплинарно уволнение на хората, които втори ден стачкуват заради системно неполучаване на месечните възнаграждения, научи ПловдивУтре.

Заповедите са незаконни и ще бъдат обжалвани в съда, а това още повече ще утежни финансовото състояние на фирма “Градски транспорт”, коментира председателят на “Подкрепа” Атанас Кръстев.

Голяма част от шофьорите и кондукторите в транспортната компания са пожелали да напуснат работата си по чл. 321 от КТ без предизвестие. Батаклиев забранил на деловодителите да заведат заявленията им и разпоредил да се подготвят заповеди за дисциплинарно уволнение.

За нарушаването на трудовото законодателство е сезирана Инспекцията по труда, която веднага е направила проверка на място. Паралелно с това е подаден сигнал и в прокуратурата.

Фонд “Работна заплата” в “Градски транспорт” месечно възлиза на около 420 000 лева. От 14 месеца обаче работниците и служителите получават само част от заплатите си.

Общината изпълнява стриктно задълженията си по договора с Ангел Батаклиев и всеки месец превежда по сметка на фирмата компенсацията за преференциално пътуващите. Този месец градската администрация е превела 99 000 лв. за предходния месец. Утре до обяд се очаква във фирмата да постъпят още около 70-80 хиляди лева субсидия от държавата, съобщи за ПловдивУтре ресорният заместник-кмет Александър Държиков.

Ситуацията в транспортната фирма се заплита все повече. Работниците и служителите са поискали да се срещнат с вицекмета Държиков, за да представят своята позиция.

По данни на ОП “Организация и контрол на транспорта” днес са работили само 22 автобуса от общо 63 рейса, които трябва да обслужват линиите на “Градски транспорт”. От синдикат “Подкрепа” ни информираха, че двама от шофьорите са били в предпенсионна възраст и са отказали да се включат в гражданското неподчинение, а останалите са си получавали пълните възнаграждения.