Недостиг на синьо гориво, "Булгаргаз" ще черпи от "Чирен"

Новините

25-09-2012, 14:43

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

В тримесечието от 1 октомври ще използваме максимално възможностите на Чирен.

Съществува реална опасност страната ни да изпита недостиг на природен газ в началото на следващата година, стана ясно от думите на Александър Петров от ръководството на „Булгаргаз" по време на заседание на ДКЕВР.

Заради намалението на цената на синьото гориво от 1 октомври с 0,67 процента и лошото си финансово състояние доставчикът ще разчита основно на запасите от хранилището в Чирен.

Заради тежкото си финансово състояние „Булгаргаз" няма да се възползва изцяло от договорено с Русия намаление на природния газ от 11 процента. Александър Петров каза, че ще се купуват по-малки количества.

„В тримесечието от 1 октомври ще използваме максимално възможностите на Чирен и планираме добив на около 210 млн. куб. м газ, като в момента запасите са 380 млн. куб. м и следващото тримесечие ще останат 170 млн. куб. м. И при обичайното увеличено потребление на газ от топлофикационните дружества през зимните месеци, има реална опасност да има недостиг на количествата газ", каза Петров. Той допълни, че в Чирен има безпрецедентно малко количества газ, които са съхранени. Планираният добив от резерва представителят на "Булгаргаз" обясни с лошото финансово състояние на газовия доставчик и по думите му това е начинът, по който то би могло в известна степен да се подобри.

 В хранилището има 380 млн. кубически метра синьо гориво и ако не бъдат подписани новите договори с Русия, в началото на 2013-а има опасност от газов дефицит. „Булгаргаз" е теглил и заем за купуване на гориво, каза Петров. Шефът на комисията за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев коментира, че намалението от 1 октомври няма да бъде по-малко от вече обявеното

Шефът на Държавната комисия за енергийни и водно регулиране Ангел Семерджиев е убеден, че хората няма да останат без парно през зимния сезон. Той подчерта, че топлофикациите имат възможност да преминат от газ на мазут и разполагат с резерви от алтернативното гориво.

Семерджиев припомни, че тази схема е била осъществена през 2009 година по време на газовата криза. „При тази пък ситуация още по-малко може да се очаква да има режим. Това са дружества, които са длъжни да осигуряват топлинна енергия на потребителите при всички обстоятелства", каза шефът на регулатора. Той призна, че за първи път чува за кредите на „Булгаргаз".