Идва нова екотакса за торбичките – 35 ст. бройката

Архив София

25-09-2012, 07:08

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Бизнесът и екоминистерството са на коренно различни позиции

От 1 октомври влиза в сила екотакса върху всички найлонови торбички с дръжки, прорези или други способи за захващане, независимо от техния размер и плътност, съобщиха от Министерския съвет.

Екотаксата са длъжни да плащат всички производители и вносители на полиетиленовите изделия у нас, като тя ще бъде 35 стотинки за брой, от началото на 2013 г. - 45 стотинки, а от началото на 2014 г. - 55 стотинки.

Целта на мярката е да се мотивират потребителите да намалят използването на този вид опаковки, тъй като те замърсяват околната среда с прекомерното си разпространение.

Идеята е найлоновите торбички да се заменят с такива за многократната употреба - текстилни, биоразградими и др.

Милиард и двеста милиона найлонови торбички се употребяват в България годишно, което е прекалено много, за да не се предприеме нищо, коментираха за БТА експерти от екоминистерството.

Разчетите на ведомството сочат, че след влизане на таксата в сила, от некупуването на найлонови торбички, всяко домакинство може да спести стотици левове годишно.

Според представителите на бизнеса продуктовата такса за полиетиленовите торбички, е изключително висока. С въвеждането й без работа ще останат между 3 000 и 6 000 души, които са ангажирани в отрасъла, посочиха от Българска асоциация "Полимери".

От бизнеса искат наредбата, определяща екотаксата, да се промени и да се стимулира разделното събиране и рециклиране на полимерните торбички.