Чехия хвана двама, произвеждали отровния алкохол, убил 25 души

Архив София

25-09-2012, 07:27

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

15 хил. литра токсична водка и ром са на пазара, у нас – оше търсят

Властите в Чехия съобщиха, че са открили вероятния източник на метанола, причинил отравянето и смъртта на най-малко 25 души, предаде Асошиейтед прес.

Прокурорът Роман Кафка обяви, че двама души от североизточната част на страната са заподозрени като производители на смеската от отровен метилов алкохол и годен за пиене етилов алкохол.

По думите му заподозрените са осъзнавали каква заплаха за живота на хората крие тяхната дейност, но били мотивирани от печалбата.

По данни на разследването на пазара са постъпили 15 хиляди литра токсичен алкохол. Не всички количества обаче са открити.

Ако бъдат признати за виновни по обвинение в заплаха за общественото здраве, заподозрените може да получат доживотен затвор.

18 души, употребили отровен алкохол, са все още в болници в Чехия. Повечето от тях са пили водка или ром, примесени с метанол.

По-рано този месец правителството на Чехия наложи забрана за продажба на спиртни напитки с над 20-процентно съдържание чист алкохол. Миналият вторник бе забранен и износът на чешки алкохол за страни от ЕС.

У нас Комисията за защита на потребителите публикува списък с отровна водка и ром и публикува етикети, предоставени от разследването в Чехия.

Молбата бе, ако и у нас се открият отровни партиди, да бъдат сигнализирани органите и да бъдат отстранени от пазара.