Бившият шеф на столичния СОС – безконфликтен

Архив София

25-09-2012, 08:39

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Сигналът срещу Андрей Иванов бе подаден от червени общинари

Бившият председател на Столичния общински съвет (СОС) Андрей Иванов не е бил в конфликт на интереси, реши Комисията за конфликт на интереси.

Иванов, който подаде оставка от поста си през януари, беше уличен от червени общинари в злоупотреба заради отпуснат кредит на сина му Бранимир Мирчев в размер на 5.93 млн. лева чрез фирмата "96 Агрогруп" ЕООД.

Според БСП фирмата е подала искане пред Общинска банка, когато собствеността е на "БМА-2009" ЕООД, чиито едноличен собственик пък е Мирчев.

Според левия Георги Кадиев било странно обезпечението на кредита – 12 дка пасища до новозагорско село. Имало и конфликт на интереси, тъй като Общинска банка, чийто мажоритарен собственик е СОС, вероятно не е спазила собствените си наредби за отпускане на кредит, твърдяха червените.

Пред Комисията за конфликт на интереси Андрей Иванов е заявил, че не вижда връзка между твърденията в сигнала около решението на общинския съвет за "Общинска банка" АД и кредита, теглен от сина му.

Според показанията му, след като се е запознал с условията по кредита чрез специалисти, заемът е обезпечен на 120% при неизгодни за кредитополучателя условия.

Комисията за конфликт на интереси е направила свое разследване, в което оневинява Андрей Иванов. Решението може да бъде обжалвано пред Административният съд - София-град, до 11 октомври.