САЩ ни похвалиха за разследването на атентата в Сарафово

Архив София

25-09-2012, 09:53

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Плевнелиев разговаря със съветник на Обама и за енергийните проекти

САЩ оценяват високо работата на българските служби след атентата в Сарафово.

Това стана ясно на среща между президента Росен Плевнелиев и съветника по сигурността и отбраната на американския президент - Джон Бренън, съобщи  БНТ.

Висок професионализъм и ефективност - това е оценката на съветника на Барак Обама, за работата на нашите служби след атентата в Сарафово.

Президентът Росен Плевнелиев заяви: "За мен беше истинско удоволствие да чуя личното послание на президента Обама, послание на голяма благодарност. Той просто каза - ние виждаме в часовете след атентата една невероятна промяна в работата на българските служби".

Джон Бренън и Росен Плевнелиев разговаряха и по тема, свързана с енергийната сигурност и бъдещи американски инвестици у нас.

"Това, което чухме и днес от съветника, е голямата амбиция на Америка да продължава да инвестира и да работи за просперитета на региона", каза президентът.

През втория ден от посещението си в САЩ Плевнелиев разговаря и с емира на Катар, с президента на Косово и с българската еврейска общност в Ню Йорк.

"Голямата новина е, че с емира обсъждахме не само как той да инвестира в България, а и как заедно да работим на трети пазари".

"Шейх Ал Тани познава много добре България и знае, че имаме много добра рапутация в Северна Африка, Близкия изток и някои от държавите от бившия Съветски съюз", посочи Плевнелиев.