Нова европрограма бори младежката безработица - първо учат, после им намират работа

Архив Бургас

25-09-2012, 11:34

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Проектът “Първа работа” по ОП “Развитие на човешките ресурси” започна преди две седмици. Програмата цели да даде старт на кариерата на младежите до 29 години, като преди това им предостави адекватно обучение в избрана от тях сфера.

Нова програма осигурява обучение и сигурно работно място на младите бургазлии.

Проектът “Първа работа” по ОП “Развитие на човешките ресурси”, който започна преди две седмици, е на стойност 20 млн. лв. Програмата цели да даде старт в кариерата на младежите до 29 г., като преди това им предостави адекватно обучение в избрана от тях сфера. Кандидатите усвояват знания срещу ваучер и след това започват работа към заявилия позицията работодател.

Това съобщи Златомира Гаджерукова от местното бюро по труда днес. Желаещите могат да получат ваучер за професионално обучение, част от професия или ключова компетентност. Така безработните имат шанс безплатно да получат знания по чужди езици, работа с компютър, основни знания в областта на природните науки и технологиите и след това напрактика да приложат усвоеното на новото си работно място.

За разлика от програма “Ново начало”, която осигуряваше само стаж по вече натрупани знания и квалификация и беше с продължителност 6 месеца, този проект дава много повече възможностти на младите. Освен ваучер младежите получават възможност да работят и трупат опит от 6 до 12 месеца.

“На всеки работодател се предоставя средства за трудово възнграждение в размер на минималния здравоосигурителен доход за съответната професия, както и средствата за допълнителни възнаграждения, отпуски, социално осигуряване и всички останали вноски, които за сметка на работодателя”, каза още Гаджерукова

За наемане на персонал по програмата не могат да кандидатстват работодатели, които са ангажирани в сферата на горското, селското и рибното стопанство. Държавните и общинските администрации, както и представителите на съдебната власт също не могат да се възползват.