Красимир Стойчев: Общинските фирми с печалби за първите 6 месеца

Архив Бургас

25-09-2012, 11:40

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Дълги дебати дадоха старт на отчета за първите 6 месеца на година по бюджет 2012, въпреки това той беше приет от съветниците.

Общинските фирми показват приходи за първите шест месеца от началото на годината, отчете днес по време на дебатите по разходите на бюджет 2012 заместник -кметът по финанси в община Бургас - Крисимир Стойчев. 

По думите му това не е случвало по време на управлението с мнозинство в общинския съвет на БСП.

Опозицията в местния пармламент скочи бурно срещу отчетите за полугодието, представени от община Бургас по време на днешната първа след ваканцията сесия на общинския съвет. Въпреки че отчетът за първите 6 месеца така или иначе беше приет, споровете продължиха повече от час.

Първи застанаха с искане за отлагане на отчета за следващата сесия представителите на "Национален фронт за спасение на България" в ОбС. Според тях финансовите разчети били неясни по отношение на разходите. 

Националистите се изправиха в спор и за средствата предвидени за две национални чествания - годишнината от смъртта на Ботев и тази от гибелта на Апостола - Васил Левски.

В нападките срещу културния отдел на община Бургас застана заместник-кметът по образование Йорданка Ананиева. "Програмата за честванията беше различна и те бяха отбелязани с много прояви. За първи път включихе радица събития, с които разчупихме старндартните чествания. Също така, държа да припомня, че дори най-малките бургазлийчета почетоха празниците. В Бургас няма детска градина, нито една, която да не е отбелязала с някакви събития датите", каза Ананиева. 

Споровете продължиха повече от час и след намесата на другата група от опозицията, тази на БСП. 

БСП съветниците първо застанаха зад тезата, че анализите на управляващите показват негативни тенденции. Според тях в сферата на доходите на населението се забелязва спад.

Червените предстаители на местния парламент представиха данни, според които средната работна заплата в Бургас е по-ниска от средната за страната.

Красимир Стойчев обаче даде ясна информация, относно доходите на бургазлии. По данни на финансистът в общината, средната работна заплата в Бургас се нарежда по ръст на второ място, след тази в столицата. 

Съветниците от левицата признаха, че администрацията се справя отлично при събирането на данъци и дължими задължения, но разкритикуваха превръщането на глобите в репресия към гражданите.