2 хил. хлапета с помощ първолак в Бургаско, 6 500 искат пари за отопление

Архив Бургас

25-09-2012, 12:46

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Срокът за подаване на молбите за помощ първолак изтича на 30 септември, но 29 е работен ден и заявления ще се приемат и тогава.

1928 семейства от Бургаско са подали молби до дирекция Социално подпомагане, за да получат помощ за първолак. Така от отпуснатите средства ще могат да се възползват 1948 дечица.

Това съобщи главен специалист Маринела Султанова. Тя припомни, че срокът за подаване на молбите изтича на 30 септември, но 29 е работен ден и заявления ще се приемат и тогава.

Еднократната финансова инжекция е 150 лв. Семейство, чийто доходи са по-малко от 350 лв. на член може да кандидатства. Освен това тази година децата с увреждания, тези с един жив родител или настанените в приемно семейство имат право да се възползват от еднократната помощ.

От дирекцията отчитат ръст на подадените заявления спрямо миналата година. Досега е осигурена финансова помощ на 18 деца с трайни увреждания, 23 деца с един жив родител и 7 деца настанени по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето. Ако има съмнения, че родителите няма да използват средствата по предназначение с решение на комисия помощта се дава под формата на социални инвестиции, за закупуване на необходимите дрехи и учебници.

6 568 молби за помощи за отопление са получени в дирекцията, допълни Султанова. Всеки желаещ може да се възползва от програмата до края на октомври. Досега отказ са полулили 692 души, като най-често причината са по-високите доходи на домакинството. Не липсвали и случаи на продажба на имущество за повече от 3 900 лв., липсата на регистрация в бюрото по труда също е спънка за получаването на парите.

4 863 са одобрените засега. „Няма единен доходен критерий, както е при помощите за първокласниците. Всяка категория лица и семейства кандидатстват според възрастта, здравословното състояние, наличие на регистрация в бюрота по труда”, обясни Султанова.

352 лв. е помощта за целия отоплителен сезон. Тя се раздава на два транша, като може да е под формата на пари или под формата на съответното гориво, което е заявено предварително от кандидатстващия.